ßßß
paczka szparagów (ja miałam białe szparagi)1 łyżka masłalane ciastoPrzyprawy: liść laurowy, pieprz, imbir, kurkuma.
Wykonanie:Szparagi obrać obieraczką do jarzyn. (Zacząć należy od główki).Spód obciąć.Pociąć na mniejsze kawałki.Zalać 1 litrem wody.Ugotować pod przykryciem.Zmiksować.Doprawić do smaku solą pieprzem imbirem.W razie gdyby wygotowała się część wody uzupełnić do 1,5 litra.W zupie ugotować lane ciasto.Na końcu gotowania dodać masło.Posypać natką pietruszki.Ciekawostka: Kurkuma jest jedną z najzdrowszych przypraw świata. Słynie przede wszystkim z silnych właściwości przeciwwirusowych i przeciwzapalnych.Kurkuma jest starożytną przyprawą pochodzącą z Azji Południowo-Wschodniej, używaną od pradawnych czasów jako barwnik i przyprawa. Uprawiana jest głównie w Bengalu, Chinach, Tajwanie, na Sri Lance, Jawie, w Peru, Australii i zachodnich Indiach.Koszt na czerwiec 2016 r.Szparagi kupiłam w przecenie po 2,50 zł. + przyprawy + lane ciasto (jajka i mąka) + masło. Koszt jak niewielki zważywszy, że to zupa ze szparagów.