Wykonanie
Zupę ugotowałam z białych
szparagów.
Szparagi białe rosną pod ziemią i nie dociera do nich światło
słoneczne, w związku z tym nie mogą wytwarzać żadnego barwnika. Są średniej grubości i charakteryzują się delikatnym i łagodnym smakiem. Białe
szparagi są twardsze od zielonych, w związku z tym przed gotowaniem należy je obrać. W Polsce białe
szparagi są uprawiane w Wielkopolsce.Składniki: (3-4 porcje zupy)
paczka
szparagów (ja miałam białe
szparagi)1 łyżka
masłalane ciasto
Przyprawy:
liść laurowy,
pieprz,
imbir,
kurkuma.
Wykonanie:
Szparagi obrać obieraczką do jarzyn. (Zacząć należy od główki).Spód obciąć.Pociąć na mniejsze kawałki.Zalać 1 litrem
wody.Ugotować pod przykryciem.Zmiksować.Doprawić do smaku
solą pieprzem imbirem.W razie gdyby wygotowała się część
wody uzupełnić do 1,5 litra.W zupie ugotować lane ciasto.Na końcu gotowania dodać
masło.Posypać
natką pietruszki.Ciekawostka:
Kurkuma jest jedną z najzdrowszych przypraw świata. Słynie przede wszystkim z silnych właściwości przeciwwirusowych i przeciwzapalnych.
Kurkuma jest starożytną
przyprawą pochodzącą z Azji Południowo-Wschodniej, używaną od pradawnych czasów jako barwnik i
przyprawa. Uprawiana jest głównie w Bengalu, Chinach, Tajwanie, na Sri Lance, Jawie, w Peru, Australii i zachodnich Indiach.Koszt na czerwiec 2016 r.
Szparagi kupiłam w przecenie po 2,50 zł. +
przyprawy + lane ciasto (
jajka i
mąka) +
masło. Koszt jak niewielki zważywszy, że to zupa ze
szparagów.