Wykonanie
Kolejna prosta porada :)Składnik tylko jeden :)Po prostu 1 puszka
mleka skondensowanego słodkiego (zagęszczonego)
Nie ma w tym nic trudnego: puszkę z
mlekiem wkładamy do garnka z
wodą tak, aby była cała przykryta. Ja nie stawiam, tylko kładę i od czasu do czasu przekręcam.Nie robimy żadnych dziurek, nigdzie! (bo takie pomysły też słyszałam...), tylko po prostu wkładamy i gotujemy. Jeden ból polega na czasie, który trzeba w pewnym sensie poświęcić ("w pewnym sensie", ponieważ nie stoimy cały czas przy garnku, ale musimy doglądać): należy gotować 3 godziny, pilnując, aby w garnku była cały czas
woda. Gdy
woda będzie się wygotowywać, należy ją dolewać ale gorącą zagotowaną, żeby nie zmieniać temperatury. Ja dolewam mniej więcej co 30 minut.Po
trzech godzinach wyjmujemy ostrożnie puszkę z
wody i odstawiamy do wystudzenia. Najprościej zimą - na balkon albo na zewnętrzny parapet :)NIGDY nie otwieramy puszki gorącej ponieważ może wybuchnąć i się poparzymy!Karmel gotowy :)Można go zastosować do
lodów, do ciast, do kruchych babeczek, do posmarowania blatów
waflowych. Tak naprawdę to do Was należy inwencja twórcza :)Na zdrowie? Nie bardzo - za słodkie. Ale smacznego! :)