Wykonanie
Owoce i warzywa to nieodłączne składniki przygotowywanych dań. Dostarczają niezbędnych witamin i minerałów. Te cenne substancje wymagają szczególnej ochrony przed czynnikami zewnętrznymi. Natura zadbała o to i obdarzyła
owoce oraz warzywa skórką, która chroni to, co dobre. Wielowarstwowe opakowania Tetra Pak, tak jak skórka, chronią żywność przed utratą składników odżywczych i zachowują jej naturalne właściwości. Produkty w aseptycznych kartonach nie wymagają utrwalania konserwantami. Po raz trzeci, w ramach kampanii KARTON ZAMIAST KONSERWANTÓW, Tetra Pak kieruje uwagę konsumentów na korzyści płynące ze stosowania technologii aseptycznej.Działania prowadzone w ramach tegorocznej odsłony kampanii, której hasło przewodnie brzmi „Karton chroni jak natura”, mają na celu zwrócenie uwagi konsumentów na szerokie spektrum produktów, które są dostępne w opakowaniach aseptycznych. Poza
sokami, kartony aseptyczne są wykorzystywane do pakowania
przetworów warzywnych:
pomidorów całych i krojonych,
przecierów pomidorowych,
groszku,
kukurydzy, czy
sosów do
makaronu. Tak samo, jak w przypadku
soków, trwałość
przetworów warzywnych w opakowaniach aseptycznych jest zapewniana bez konieczności dodawania konserwantów.Jest to możliwe dzięki połączeniu odpowiedniej obróbki termicznej i wielowarstwowej budowy kartonów. Opakowania Tetra Pak składają się z sześciu warstw, wytworzonych na bazie
trzech składników:Papier – podstawowy budulec kartonu, zapewnia odpowiednią sztywność opakowania i wzmacnia jego strukturęAluminium – ultra cienka warstwa aluminium chroni produkt przed działaniem światła i tlenu, dzięki
czemu zapakowany produkt nie musi być chłodzonyPolietylen – warstwy polietylenu, znajdujące się wewnątrz i na zewnątrz opakowania, zapewniają szczelność kartonu i chronią zawartość przed wilgocią
Wielowarstwowa budowa opakowań, odpowiednie warunki pakowania oraz oddziaływanie na żywność podwyższoną temperaturą sprawiają, że produkty pakowane w kartony Tetra Pak zachowują świeżość bez potrzeby stosowania konserwantów.Pamiętaj!Produkty w opakowaniach kartonowych nie muszą być utrwalane przy pomocy konserwantów. Dzięki wykorzystaniu technologii aseptycznej Tetra Pak,
soki,
napoje,
przetwory pomidorowe, a nawet
kukurydza czy
groszek, sprzedawane w kartonach, nie muszą zawierać żadnych konserwantów, a ich okres przydatności do spożycia nadal będzie długi.Przed wybraniem produktu, zapoznaj się z jego składem. Dokładny opis zawartości znajduje się na tylnej lub bocznej ściance opakowania. Nie sugeruj się dużym napisem „Bez konserwantów”, umieszczanym na przedniej części opakowania. Jeżeli w opisie znajdziesz symbole od E 200 do E 252 oraz od E 280 do E 285, to znaczy, że produkt zawiera konserwanty. Zwróć uwagę na kolejność wymieniania składników: im bliżej początku listy znajduje się dana substancja, tym więcej jest jej w produkcie.———————————————————————————————————————Ciekawostka przyrodnicza: Na stronie akcji „ karton zamiast konserwantów” możecie znaleźć moje przepisy, które przygotowałam specjalnie na tę okazję.