Wykonanie
Babka jak się patrzy!Ciężka i wilgotna. Podobna do ciasta
marchewkowego, a jednak całkiem inna. Do sobotniej
kawy idealna... nie wiel u w końc u może się op
rzeć fajnej babce, prawda? :)
Składniki:5 łyżek
dżemu z dyni5 łyżek zmielonych
orzechów (użyłam laskowych)8 łyżek
mąki pełnoziarnistej żytniej3 łyżki
brązowego cukru4
jajkałyżeczka
proszku do pieczeniaŻółtka ubijamy z
cukrem na puszystą, białą masę. Dodajemy
dynię i dokładnie łączymy za pomocą miksera. Dodajemy do powstałej masy
mąkę z
proszkiem do pieczenia i zmielone
orzechy. Na koniec dodajemy ubite na sztywno
białka jaj i mieszamy delikatnie całość łyżką.Piekarnik rozgrzewamy do 150 stopni. Blaszkę z kominkiem smarujemy tłuszczem i obsypujemy
bułką tartą.Ciasto wylewamy do blaszki i pieczemy ok. 40-45 minut. Ciasto sprawdzamy patyczkiem. Jeżeli jest suchy, to ciasto gotowe!
Ciasto polałam
gorzką czekoladą i posypałam kropelkami
białej czekolady. Jestem pewna, że posypane
cukrem pudrem byłoby równie pyszne.Smacznego!