Wykonanie
Spośród rozlicznych zalet
ciasta francuskiego wyróżniłbym to, że można je kupić w gotowej formie, a także to, że piecze się je jakieś 20 minut. No i to, że można je zrobić z dowolnym nadzieniem. Te trzy cechy sprawiają, że sięgam po nie chętnie w rozmaitych sytuacjach np. wizyta cioci czy komornika. Przygotowanie poniższych
ciastek zajmuje 25 minut z czego 20 to pieczenie.Potrzebujemy
trzech rzeczy -
ciasta francuskiego,
dżemu i piekarnika.
Ciasto francuskie rozkładamy na blasze, smarujemy
dżemem (bardzo cienką warstwą, inaczej wycieknie i przypali się), luźno zwijamy (żeby mogło swobodnie rosnąć) i tniemy jak sushi. Następnie pieczemy.Ponieważ przepis jest tak banalny i zostało mi tyle wolnego miejsca podzielę się jeszcze sensacją. Znalazłem taką oto szokującą książkę - kuchnia polska napisana przez Polonię Kanadyjską :) Grzanki z
szprotką mnie rozwaliły!