Wykonanie
Kto powiedział, że na Wielkanoc nie można zrobić na deser
lodów na patyku? Ekspresowe
lody orzechowe na bazie
jogurtu greckiego są bardzo proste w przygotowaniu – wystarczy wymieszać
jogurt z masą
orzechową i zamrozić. Można do nich dodać
dżem lub polać je
polewą czekoladową, albo zjeść bez dodatków – możliwości jest wiele.Składniki (na 5-6
lodów):400g
jogurtu greckiego4-5 łyżek masy orzechowej* (słodzonej, np od Helio)5-6 łyżeczek
dżemu, np
jeżynowego1 opakowanie (150g)
polewy czekoladowejkolorowa posypka cukrowapodgrzej masę
orzechową, by stała się półpłynnawymieszaj masę z
jogurtemnałóż
jogurt do połowy wysokości foremek, dodaj po łyżeczce
dżemu i resztę
jogurtuwsadź patyczki i wstaw do lodówki na całą nocnastępnego dnia rozpuść polewę i pokryj nią
lody od razu posypując posypką (żeby przykleiła się do powierzchni zanim polewa zastygnie)Smacznego! :)*możesz użyć
masła orzechowego i posłodzić masę np
miodem lub powidłami śliwkowymi
>> Polewę i masę
orzechową otrzymałam od firmy Helio <<