Wykonanie
Mąka pełnoziarnista jest wspaniałym źródłem błonnika, żelaza, magnezu,
białka i cynku. Stosujmy ją jak najcześciej w naszej kuchni.
Cukier zastąpiłam
stewią. Zaznaczam jednak, iż nie jest to
stewia w czystej postaci, bezcukrowa. Jest to
stewia, która stoi już teraz w każdym supermarkecie i jak dokładnie przeczytać skład z opakowania jest to konglomerat
cukru ze
stewią w proporcji 50 na 50 %. Zawsze to o połowę
cukru mniej. Trzeba jednak wiedzieć, że
ciasto drożdżowe na czystej
stewii nam po prostu nie wyrośnie. To wyrosło cudnie. Bułeczki są pyszne i bardzo pulchne.

składniki na ciasto:500 g
mąki (350 g pszennej pełnoziarnistej i 150 g
mąki pszennej 550)4 łyżki
stewii 50 gpół łyżeczki
soli80 g
masła ( dałam ghee)12 g suchych
drożdży lub 25 g świeżych220 ml
mleka2 duże
jajaSkładniki na nadzienie:

120 g suchego, mielonego
maku (kupiony, gotowy do ciast)120 g gorącego
mleka1 łyżka
stewii2 garście
rodzynek2 garście
orzechów włoskichpół łyżeczki
cynamonu2 łyżki
likieru pomarańczowego lub
Amaretto (lub zapach)2 łyżki
mioduWykonanie:Odmierzyć suche składniki, podgrzać
mleko i rozpuscić w nim
masło. Wszystko wrzucić do misy miksera i zagniatać około 10 minut. Ma być gładkie, błyszczące i ładnie odchodzić od brzegów misy. Misę przykryć folią i odstawić do wyrośnięcia. Tym razem , ze
stewią trwało to dość długo.W międzyczasie przygotować nadzienie do bułeczek. Zagotować
mleko. Gorącym
mlekiem zalać
mak. Masa będzie bardzo gęsta. Dodatek
miodu i
likieru jednak znacznie ją rozrzedzi. Dodać resztę składników, posiekane
orzechy, umyte i odsączone
rodzynki. Wszystko dokładnie wymieszać. Masa ma być na tyle gęsta, żeby dała się rozsmarować na cieście.Gdy ciasto podwoi objętość, wyrzucić je na blat i krótko jeszcze raz zagnieść. Rozwałkować na kwadrat o bokach 60 x40 cm. Rozwałkowany placek posmarować przygotowanym
makiem, najcieniej jak się da. Zwinąć ciasto od szerszego
boku. W zależności, jak duże chcemy
mieć bułki tniemy rolkę na 12 lub 14 kawałków. Każdy odcięty kawałek ciasta naciągnąć w rękach na szerokość i zaraz
potem skręcić dookoła osi. Układać na dużej blasze z piekarnika, wyłożonej papierem do pieczenia. Odstawić do napuszenia.Nastawić piekarnik, żeby się nagrzał. Przed samym pieczeniem posmarować bułeczki
żółtkiem wymieszanym i 1 łyżką
mleka. Piec 25 minut w 190 ° C.SMACZNEGO !