Wykonanie

Moja przygoda z pieczeniem
chleba zaczęła się 3 lata temu. Nieprzerwanie trwa do dzisiaj. Jemy
chleb tylko z własnego wypieku. Skończył się też problem z wyrzucaniem
pieczywa. To upieczone w domu na prawdziwym zakwasie jest o dziwo nawet na 5- ty dzień wciąż smaczne i jadalne.Nazwa dzisiejszego
chleba pochodzi od nazwy szczepu bakteri Lactobacillus Sanfranciscensis, które zawiera zakwas
chlebowy. Nazwa kojarzy się z San Francisco i nie jest to przypadek. Właśnie San Fransisco słynie z najlepszego zakwasu. Nie wiadomo, czy to zasługa tamtejszego klimatu, czy uzdolnionych piekarzy, USA chlubi się bielutkim, bardzo puchatym
chlebem. Dla mnie takim bułkowcem raczej. Na szczęście
chleb z dzisiejszego przepisu ma dodatek
mąki razowej. Dzięki temu dłużej zachowuje świeżość, a dodatek
razowej mąki podnosi jego walory zdrowotne. Jest to mój faworyt. Piekłam go niezliczoną ilość
razy, w różnych konfiguracjach
smakowych. Jest pyszny. Ma równo dziurkowny, wilgotny, bardzo przyjemny w smaku miąższ. Ma równiż bardzo apetyczną, chrupiacą skórkę. Pasuje zarówno do dżemow jak i wytrawnych dodatków. Przepis orginalny pochodzi stąd . Prowadzenie
chleba mocno
skróciłam. Na smaku i wyglądzie nic nie stracił, a jest dużo łatwiejszy do przygotowania.Składniki:

250 g zakwasu żytniego lub pszennego (u mnie 100 % żytni pełnoziarnisty)200 g
mąki pszennej razowej400 g
mąki pszennej białej ( u mnie 550)pół łyżki
cukru (
daję miód )2 łyżki
octu balsamicznego ciemnego( u mnie
Aceto Balsamico di Modena )1 i 1/4 łyżeczki
soli2 łyżeczki
drożdży instant375 ml
wody2 łyżki
sezamu do posypania (
płatki owsiane lub inne ziarna)WYKONANIE:Dzień poprzedzający pieczenie
chleba przygotować zakwas, tak odmierzając
wodę,
mąkę i zaczyn, by otrzymać 250 g aktywnego, gęstego zakwasuW czasie gdy mikser
miesza ciasto, przygotować foremkę - dużą keksówkę. Formę wysmarować
olejem i wysypać
otrębami pszennymi.Ciasto przełożyć do wysmarowanej formy. Wilgotną łyżką lub ręką wyrównać powierzchnię ciasta. Keksówkę przykryć folią spożywczą. Stronę przylegającą do ciasta też smaruję
olejem, zapobiegnie to przyklejeniu się foliOdstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Ciasto powinno podwoić objętość. Zdjąć folię i przy pomocy pędzla posmarować wierzch
chleba wodą i posypać
płatkami owsianymi,
sezamem lub innym ulubionymi ziarnamiWstawić do piekarnika nagrzanego do 230 ° C i piec przez 10 minut. Zaparować piekarnik. Następnie zmniejszyć temperature do 200 ° C i piec kolejne 35 minut. Upieczony
chleb postukany od
spodu wydaje głuchy dźwięk. Studzić na kratce.ŻYCZĘ SMACZNEG !Uwagi: Chlebek można piec z zakwasu, tylko wcześniej odświeżonego. Jednak znacznie lepszy efekt otrzymamy stosując zakwas prowadzony metodą III- stopniową. Jeszcze jedna uwaga. Gdy zakwas prowadzimy metodą III- stopniową, możemy zrezygnować z dodatku
drożdży w ogóle lub pozostawić tylko 1 łyżeczkę, wtedy gdy chcemy przyspieszyć rośnięcie
chlebka.