Wykonanie
Mega prosty w przygotowaniu i baaaardzo smaczny chlebek, w niczym nie ustępuje temu na aktywnym zakwasie. Jest mięciutki i długo zachowuje świeżość. Zdecydowanie mój ulubiony. Polecam!

Składniki:pół szklanki zarodków lub
otrębów pszennych175 ml wrzątku125 g
mąki pszennej razowej typ 2000125 g
mąki żytniej typ 72015 g suchego zakwasu żytniego300 ml letniej
wody1 łyżeczka
soli1 łyżeczka
cukru250 g
mąki pszennej1,5 łyżeczki
drożdży instantgarść ziaren (
słonecznik,
dynia) do posypania
chlebaPrzygotowanie:Zarodki/
otręby zalać wrzątkiem, dokładnie wymieszać i odstawić do napęcznienia.
Mąkę typ 2000 i typ 720 wymieszać razem z zakwasem. Dodać letnią
wodę i odstawić na godzinę, by
mąki się zakwasiły. Po tym czasie dodać
otręby,
sól,
cukier,
mąkę i
drożdże instant, ciasto dokładnie wymieszać i odstawić w ciepłe miejsce na 1-1,5 h do wyrośnięcia.Gdy ciasto wyrośnie przełożyć je do małej keksówki wysmarowanej tłuszczem i wyłożonej papierem do pieczenia. Na wierzch wysypać
ziarna słonecznika i dyni. Odstawić w ciepłe miejsce na ok. 45 min. Po tym czasie wstawić
chleb do piekarnika rozgrzanego do 250 ° C i piec przez 15 min., następnie zmniejszyć temperaturę piekarnika do 175 ° C i piec przez kolejne 35 min.Po upieczeniu wyjąć
chleb z formy i studzić na kratce.Źródło/ Inspiracja: cynamonigozdziki.blogspot.com
