ßßß Cookit - przepis na Chleb pszenno-żytni na suchym zakwasie

Chleb pszenno-żytni na suchym zakwasie

nazwa

Wykonanie

Mega prosty w przygotowaniu i baaaardzo smaczny chlebek, w niczym nie ustępuje temu na aktywnym zakwasie. Jest mięciutki i długo zachowuje świeżość. Zdecydowanie mój ulubiony. Polecam!
Składniki:
pół szklanki zarodków lub otrębów pszennych
175 ml wrzątku
125 g mąki pszennej razowej typ 2000
125 g mąki żytniej typ 720
15 g suchego zakwasu żytniego
300 ml letniej wody
1 łyżeczka soli
1 łyżeczka cukru
250 g mąki pszennej
1,5 łyżeczki drożdży instant
garść ziaren (słonecznik, dynia) do posypania chleba
Przygotowanie:
Zarodki/ otręby zalać wrzątkiem, dokładnie wymieszać i odstawić do napęcznienia.
Mąkę typ 2000 i typ 720 wymieszać razem z zakwasem. Dodać letnią wodę i odstawić na godzinę, by mąki się zakwasiły. Po tym czasie dodać otręby, sól, cukier, mąkę i drożdże instant, ciasto dokładnie wymieszać i odstawić w ciepłe miejsce na 1-1,5 h do wyrośnięcia.
Gdy ciasto wyrośnie przełożyć je do małej keksówki wysmarowanej tłuszczem i wyłożonej papierem do pieczenia. Na wierzch wysypać ziarna słonecznika i dyni. Odstawić w ciepłe miejsce na ok. 45 min. Po tym czasie wstawić chleb do piekarnika rozgrzanego do 250 ° C i piec przez 15 min., następnie zmniejszyć temperaturę piekarnika do 175 ° C i piec przez kolejne 35 min.
Po upieczeniu wyjąć chleb z formy i studzić na kratce.
Źródło/ Inspiracja: cynamonigozdziki.blogspot.com
Źródło:http://www.cookierenka.com/2015/05/chleb-pszenno-zytni-na-suchym-zakwasie.html