Wykonanie

Pyszny, miękki
chleb na zakwasie, o drobnym kleistym miąższu i zachwycającym smaku. Podobno San Francisco jest znane z
zakwasu na chleb ... Wspaniały przepis Liski, zaczerpnięty z forum CinCin.Składniki:2 łyżeczki
drożdży instant200 g
mąki pszennej razowej400 g
mąki pszennej białejpół łyżki
cukru2 łyżki
octu balsamicznego1 i 1/4 łyżeczki
soli250 g zakwasu żytniego lub pszennego375 ml
wodyDo posmarowania:
jajko wymieszane z łyżką
mleka.
Drożdże i
cukier rozpuścić w wodzie, odstawić na 15 minut. Następnie dodać do niego 375 g
mąki białej, zakwas,
sól i
ocet. Wymieszać, przykryć i odstawić do czasu, aż podwoi objętość (około 30 minut).Dodać pozostałą
mąkę i zagnieść luźne ciasto. Wlać je do dwóch keksówek lub jednej dużej (piekłam w głębokiej formie 13 x 27 cm). Odstawić, aby wyrósł, posmarować
jajkiem roztrzepanym z
mlekiem.Piec w temperaturze 230ºC przez 10 minut, następnie zmniejszyć do 200ºC i piec kolejne 35 minut. Studzić na kratce.Metoda dla maszynistów:Wszystkie składniki umieścić w maszynie do
chleba wg kolejności: płynne, sypkie i na końcu
drożdże. Nastawić program do zagniatania i wyrośnięcia ciasta ('dough'), po czym postępowac według powyższego przepisu.Smacznego :)