Wykonanie
Agnieszka z rustykalnej kuchni narobiła mi strasznego apetytu na te bułeczki... choć moje wykonane tylko z
mąki pszennej, są pyszne i delikatne z puchatym miąższem :) idealne z
dżemem choć moje dzieci ( młodzież ) spałaszowały je równie smacznie z wytrawnymi dodatkami i wychodzi na to, że kolejny Weekend
spędzę również przy kulaniu pysznych bułeczek z czego strasznie się cieszę... może jakieś hamburgery zaserwuję, może będą z
kaszy lub warzyw w tak sympatycznie wyglądającej
bułce... kto wie jaka to będzie historia :) przepis polecam, prosty i szybki, nie trzeba jakoś specjalnie wcześnie wstawać by upiec dla domowników ciepłe pachnące
pieczywko!

Bułeczki pszenne
śniadanioweCytuję za AgnieszkąReceptura na 6 sztuk:1/2 szklanki
mleka1/4 szklanki
wody1 łyżeczka
miodu (lub
cukru)1 łyżeczka miękkiego
masłaWszystkie podane składniki umieść w rondelku i podgrzej aż
masło całkowicie się rozpuści. Odstaw na chwilę do przestudzenia, ale nie pozwól by ostygło całkowicie. Musi być ciepłe, aby
drożdże mogły "pracować".Do nieco przestudzonej masy dodaj:1 duże rozmącone
jajkoWszystko dokładnie wymieszaj.A tymczasem do miski wsyp suche składniki i dokładnie je ze sobą przemieszaj:3/4 szklanki
mąki pszennej razowej ( użyłam tylko pszennej T500 )1 i 1/2 szklanki
mąki pszennej uniwersalnej1/2 łyżeczki
soli1 i 1/4 łyżeczki
drożdży instant (suszone)Teraz do suchych składników dodaj te wcześniej podgrzane - nadal ciepłe płynne składniki. Mikserem z końcówką do zagniatania mieszaj wszystko razem do momentu, aż ciasto wyraźnie zacznie odchodzić od miski i będzie zwarte. Zajmie to około 5 minut. Możesz też oczywiście wyrabiać ciasto ręcznie, ale zajmie to więcej czasu.Teraz podziel ciasto na 6, mniej więcej równych, kulek i umieść je na blaszce wyłożonej pergaminem lub oprószonej
mąką, przykryj czystym lnianym ręcznikiem i odstaw do wyrośnięcia na około pół godziny. W tym czasie nastaw piekarnik na 200*C / 400*F.Wyrośnięte bułeczki możesz posmarować rozmąconym
jajkiem (będą miały lśniący wierzch) i posypać
sezamem, ale oczywiście nie jest to konieczne - wstaw do gorącego piekarnika na 12 minut i pachnące domowe
pieczywo gotowe.Smacznego :)