ßßß Cookit - przepis na Chleb z San Francisco

Chleb z San Francisco

nazwa

Wykonanie

Przepis podpatrzony gdzieś w necie..ja prawdę mówiąc zapomniałam posmarować chlebek przed pieczeniem. ..ale to żadna wada..c hleb ek i tak wyszedł..
2 łyżeczki suszonych drożdży
20 dkg mąki pszennej razowej
40 dkg mąki pszennej białej
1/2 łyżki cukru
2 łyżki octu balsamicznego
1 i 1/4 łyżeczki soli
25 dkg zakwasu żytniego lub pszennego
375 ml wody
do posmarowania
jajko wymieszane z 2 łyżkami śmietanki
Drożdże i cukier rozpuścić w wodzie i odstawić na 15 min. Następnie dodać do niego 375 g mąki białej, zakwas, sól i ocet. Wymieszać,przykryć i odstawić do czasu aż podwoi swoją objętość, tj ok. 30 min. Dodać pozostałą mąkę i zagnieść luźne ciasto. Wlać je do dwóch keksówek lub formy kwadratowej o boku 24 cm i odstawić by wyrosło.Posmarować jajkiem. Piekarnik nastawić na temp. 230 st. Kiedy się nagrzeje, wstawić chleb i piec 10 minut. Następnie zmniejszyć temp. do 200 st C i piec kolejne 35 min.
Źródło:http://mojekucharzenie-bozena-1968.blogspot.com/2012/11/998-chleb-z-san-francisco.html