Wykonanie

Przepis podpatrzony gdzieś w necie..ja prawdę mówiąc zapomniałam posmarować chlebek przed pieczeniem. ..ale to żadna wada..c
hleb ek i tak wyszedł..2 łyżeczki
suszonych drożdży20 dkg
mąki pszennej razowej40 dkg
mąki pszennej białej1/2 łyżki
cukru2 łyżki
octu balsamicznego1 i 1/4 łyżeczki
soli25 dkg zakwasu żytniego lub pszennego375 ml
wodydo posmarowania
jajko wymieszane z 2 łyżkami
śmietankiDrożdże i
cukier rozpuścić w wodzie i odstawić na 15 min. Następnie dodać do niego 375 g
mąki białej, zakwas,
sól i
ocet. Wymieszać,przykryć i odstawić do czasu aż podwoi swoją objętość, tj ok. 30 min. Dodać pozostałą
mąkę i zagnieść luźne ciasto. Wlać je do dwóch keksówek lub formy kwadratowej o
boku 24 cm i odstawić by wyrosło.Posmarować
jajkiem. Piekarnik nastawić na temp. 230 st. Kiedy się nagrzeje, wstawić
chleb i piec 10 minut. Następnie zmniejszyć temp. do 200 st C i piec kolejne 35 min.