Wykonanie
Czy próbowaliście już piec w domu chleb? Ja kilka
razy próbowałam piec
chleby na drożdżach, ale ich smak mnie nie zadowalał... Natomiast do zakwasu podchodziłam jak do jeża - czytałam wiele przepisów na domowy zakwas i minęło naprawdę sporo czasu zanim odważyłam się zrobić swój własny. Dziś wiem, że nie jest to wcale skomplikowane i pomimo tego, że na zrobienie
chleba na zakwasie trzeba poświęcić sporo czasu, to WARTO :)Zakwas zrobiłam według przepisu z mojewypieki.com: przepis na zakwas żytniZapraszam na DOMOWY
CHLEB Z SAN FRANCISCO (lekko zmodyfikowany przeze mnie Przepis Liski z forum cincin.cc)Skąd taka nazwa? Podobno San Francisco było znane z zakwasu na ten
chleb. Mimo nazwy chlebek smakuje jak najprawdziwszy polski,
wiejski chleb! Polecam!

Składniki:- 2 łyżeczki
suszonych drożdży- 200 g
mąki pszennej razowej (ja użyłam
mąki żytniej pełnoziarnistej)- 400 g
mąki pszennej białej- 1/2 łyżki
cukru- 2 łyżki
octu balsamicznego- 1 i 1/4 łyżeczki
soli (ja wolę bardziej słone
chleby i dodałam płaską łyżkę
soli)- 250 g zakwasu żytniego lub pszennego (u mnie żytni)- 375 ml
wodyDrożdże i
cukier rozpuścić w wodzie i odstawić na 15 minut.Następnie dodać do mieszaniny 375 g
mąki białej, zakwas,
sól i
ocet. Wymieszać, przykryć i odstawić do czasu aż podwoi swoją objętość.Po tym czasie dodać pozostałą
mąkę i zagnieść ciasto.W tym momencie ciasto można włożyć do keksówki i odstawić do wyrośnięcia.Ja natomiast uformowałam z ciasta kulę, odłożyłam na około dwie godziny i w tym czasie złożyłam
chleb trzy
razy (jak na tym filmie).
Potem włożyłam
chleb do koszyka, przykryłam ściereczką i pozwoliłam mu wyrosnąć.Piekarnik nastawić na temp. 230 st. Kiedy się nagrzeje,
chleb szybkim ruchem przełożyć na wysmarowaną
masłem i wysypaną
mąka blachę (z wyposażenia piekarnika), wstawić do piekarnika i piec 10 minut.Następnie zmniejszyć temp. do 200 st C i piec kolejne 35 min.Gotowy
chleb powinien po uderzeniu od
spodu wydać głuchy dźwięk - w razie potrzeby można przetrzymać go w piekarniku dłużej.
Chleb jest najlepszy jeszcze ciepły z grubą warstwą
masła - ma mocno chrupiącą skórkę i wnętrze lekko kleiste, słodkawe. Zachowuje jednak świeżość przez wiele dni - wystarczy owinąć go ściereczką.SMACZNEGO :)