Wykonanie
...czyli - kogut, w przebraniu wielkanocnego zajączka i pisanka, z kogucikiem w środku, oczywiście. ;)Przepis podaję za Pauliną, gospodynią 67. edycji Weekendowej Piekarni .

330 g
mąki pszennej (dałam pełnoziarnistą)25 g
mąki żytniej (typ 2000)4 g
drożdży instant lub 8 g świeżych180 g
wody20 g
miodu20 g
masła roślinnego (dałam zwykłe)1 łyżeczka
cukru (dałam trzcinowy)łyżeczka
soliłyżka
oleju do smarowania
jajko + łyżeczka
soli do smarowania przed pieczeniemKrok 1.
Drożdże suche – wrzucić do miski bezpośrednio,
drożdże świeże – rozpuścić wcześniej w wodzie. Wszystkie składniki na ciasto umieścić w misce, wymieszać, po czym przełożyć na blat i wyrobić, aż będzie elastyczne.Krok 2. Uformować kulę, posmarować
olejem i włożyć do miski. Przykryć ściereczką i odstawić na godzinę.Krok 3. Po tym czasie, wyjąć z miski, podzielić na części potrzebne do ulepienia zajączka (kogucika/baranka). Ułożyć wzór na papierze do pieczenia.Krok 4. Przełożyć na blachę, przykryć ściereczką i odstawić na około 20-30 minut.Krok 5. Kogucika posmarować rozkłóconym
jajkiem z dodatkiem
soli i łyżeczki
wody.Piec ok. 15-20 min. w temperaturze 220 stopni (z miseczką
wody, gdy chcemy, by skórka była miękka).Smacznego!