ßßß Cookit - przepis na Weekendowa Piekarnia #67

Weekendowa Piekarnia #67

nazwa

Wykonanie

...czyli - kogut, w przebraniu wielkanocnego zajączka i pisanka, z kogucikiem w środku, oczywiście. ;)
Przepis podaję za Pauliną, gospodynią 67. edycji Weekendowej Piekarni .
330 g mąki pszennej (dałam pełnoziarnistą)
25 g mąki żytniej (typ 2000)
4 g drożdży instant lub 8 g świeżych
180 g wody
20 g miodu
20 g masła roślinnego (dałam zwykłe)
1 łyżeczka cukru (dałam trzcinowy)
łyżeczka soli
łyżka oleju do smarowania
jajko + łyżeczka soli do smarowania przed pieczeniem
Krok 1. Drożdże suche – wrzucić do miski bezpośrednio, drożdże świeże – rozpuścić wcześniej w wodzie. Wszystkie składniki na ciasto umieścić w misce, wymieszać, po czym przełożyć na blat i wyrobić, aż będzie elastyczne.
Krok 2. Uformować kulę, posmarować olejem i włożyć do miski. Przykryć ściereczką i odstawić na godzinę.
Krok 3. Po tym czasie, wyjąć z miski, podzielić na części potrzebne do ulepienia zajączka (kogucika/baranka). Ułożyć wzór na papierze do pieczenia.
Krok 4. Przełożyć na blachę, przykryć ściereczką i odstawić na około 20-30 minut.
Krok 5. Kogucika posmarować rozkłóconym jajkiem z dodatkiem soli i łyżeczki wody.
Piec ok. 15-20 min. w temperaturze 220 stopni (z miseczką wody, gdy chcemy, by skórka była miękka).
Smacznego!
Źródło:http://czympachnieuzakow.blox.pl/2010/03/Weekendowa-Piekarnia-67.html