Wykonanie
Kiedyś już robiłam bajgle, ale całkiem inne...tamte mi za bardzo nie smakowały...ale te super..ten smak..mniam..polecam..Bajgle upiekłam w ramach comiesięcznej akcji .Melasy już nie miałam, więc zastąpiłam ją
miodem..i dopiero teraz szykując wpis doczytałam, że bajgle trzeba było maczać z obu stron..a ja tylko z jednej..Tak to jest jak szybko i niedokładnie się czyta..ale mimo to bajgle suuuper smaczne.7 g
drożdży instant [ 24 g świeżych]220 g letniej
wody100 ml
mleka2 łyżki
oliwy2 łyżki
cukru650 g
mąki luksusowej Młynomag1
jajko1 łyżeczka
soli1 szkl.
sezamu Skworcu1/3 szkl. pekmezu lub melasy [ 1/2 szkl.
wody +1 łyżka
miodu]Ze wszystkich składników (oprócz
sezamu i melasy) zagnieść gładkie i elastyczne ciasto. Pozostawić do wyrośnięcia.Wyrośnięte ciasto odgazować i podzielić na 10 [ u mnie 12] kawałków. Każdy z nich uformować w kulkę i pozostawić na kwadrans [ ja nie zostawiałam] . Następnie każdą z kulek rozwałkować rękami na wałeczek o długości mniej więcej 70 cm. Złożyć go w pół i delikatnie skręcić dookoła własnej osi , aż otrzymamy świderek. Końce świderka złączyć i ułożyć na blaszkę do wyrośnięcia. W międzyczasie na patelni podprażyć
sezam.W oddzielnej misce rozrobić melasę [
miód] z pół szklanki
wody. Podrośnięte bajgle zanurzyć w przygotowanym roztworze z obu stron [ mhm..a ja tylko zanurzyłam jedną stronę] , lekko odsączyć je nad miską, a następnie obtoczyć w
sezamie. Ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piec przez około 25 minut w piekarniku nagrzanym do 200 stopni. Bajgle najlepiej smakują w dniu wypieku, ale z powodzeniem możesz z nich korzystać przez następne dwa dni.
Simit na blogach:am.art kolor i smakApetyt na
SmakaBajkoradaDom z mozaikamiEksplozja smakuFabryka kulinarnych inspiracjiFoodnotesKażdy ma jakiegoś bzikaKonwalie w kuchniKuchennymi drzwiamiLeśny zakątekMoje domowe kucharzenienie-ład mAlutkiNotatki kulinarneOgrody BabilonuPOlska zupaSmak mojego domuSmakowity
chlebW mojej kuchniWeekendy w domu i ogrodzieW poszukiwaniu SlowLifeZacisze kuchenne