ßßß Cookit - przepis na Simit- tureckie bajgle

Simit- tureckie bajgle

nazwa

Wykonanie

Kiedyś już robiłam bajgle, ale całkiem inne...tamte mi za bardzo nie smakowały...ale te super..ten smak..mniam..polecam..Bajgle upiekłam w ramach comiesięcznej akcji .Melasy już nie miałam, więc zastąpiłam ją miodem..i dopiero teraz szykując wpis doczytałam, że bajgle trzeba było maczać z obu stron..a ja tylko z jednej..Tak to jest jak szybko i niedokładnie się czyta..ale mimo to bajgle suuuper smaczne.
7 g drożdży instant [ 24 g świeżych]
220 g letniej wody
100 ml mleka
2 łyżki oliwy
2 łyżki cukru
650 g mąki luksusowej Młynomag
1 jajko
1 łyżeczka soli
1 szkl. sezamu Skworcu
1/3 szkl. pekmezu lub melasy [ 1/2 szkl.wody +1 łyżka miodu]
Ze wszystkich składników (oprócz sezamu i melasy) zagnieść gładkie i elastyczne ciasto. Pozostawić do wyrośnięcia.Wyrośnięte ciasto odgazować i podzielić na 10 [ u mnie 12] kawałków. Każdy z nich uformować w kulkę i pozostawić na kwadrans [ ja nie zostawiałam] . Następnie każdą z kulek rozwałkować rękami na wałeczek o długości mniej więcej 70 cm. Złożyć go w pół i delikatnie skręcić dookoła własnej osi , aż otrzymamy świderek. Końce świderka złączyć i ułożyć na blaszkę do wyrośnięcia. W międzyczasie na patelni podprażyć sezam.W oddzielnej misce rozrobić melasę [miód] z pół szklanki wody. Podrośnięte bajgle zanurzyć w przygotowanym roztworze z obu stron [ mhm..a ja tylko zanurzyłam jedną stronę] , lekko odsączyć je nad miską, a następnie obtoczyć w sezamie. Ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piec przez około 25 minut w piekarniku nagrzanym do 200 stopni. Bajgle najlepiej smakują w dniu wypieku, ale z powodzeniem możesz z nich korzystać przez następne dwa dni.
Simit na blogach:
am.art kolor i smak
Apetyt na Smaka
Bajkorada
Dom z mozaikami
Eksplozja smaku
Fabryka kulinarnych inspiracji
Foodnotes
Każdy ma jakiegoś bzika
Konwalie w kuchni
Kuchennymi drzwiami
Leśny zakątek
Moje domowe kucharzenie
nie-ład mAlutki
Notatki kulinarne
Ogrody Babilonu
POlska zupa
Smak mojego domu
Smakowity chleb
W mojej kuchni
Weekendy w domu i ogrodzie
W poszukiwaniu SlowLife
Zacisze kuchenne
Źródło:http://mojekucharzenie-bozena-1968.blogspot.com/2016/03/simit-tureckie-bajgle.html