ßßß Cookit - przepis na A dziś na śniadanie ...bajgle z makiem

A dziś na śniadanie ...bajgle z makiem

nazwa

Wykonanie

W pieczenie bajgli wciągnęła mnie Monika i fajnie bo miałam pyszne śniadanie mimo opóźnienia :)
Tak sobie myślę, że wypiekanie pieczywa powinno wejść nam w krew by można wprowadzić świeże, pyszne śniadanko w sobotnią tradycję :) Kto jest chętny rękaw górę!
Simit czyli turecki bajgel
Cytuję za Moniką
Składniki:
7 g drożdży instant
220 g letniej wody
100 ml mleka
2 łyżki oliwy
2 łyżki cukru
650 g mąki
1 jajko
1 łyżeczka soli
1,5 szklanki sezamu
1/3 szklanki pekmezu lub melasy ( użyłam miodu )
Ze wszystkich składników (oprócz sezamu i melasy) zagnieć gładkie i elastyczne ciasto. Przełóż je do naoliwionej miski i pozostaw do wyrośnięcia na godzinę lub do czasu podwojenia objętości.
Kiedy ciasto urośnie odgazuj je i podziel na 10 kawałków. Każdy z nich uformuj w kulkę i pozostaw na kwadrans. Następnie każdą z kulek rozwałkuj rękami na wałeczek o długości mniej więcej 70 cm. Złóż go w pół i skręć delikatnie dookoła własnej osi aż otrzymasz świderek. Złącz jego końce i ułóż na umączonym blacie. Instrukcję jak formować bajgle znajdziesz tutaj.
Tak przygotowane bajgle pozostaw do wyrośnięcia na 30 minut. W międzyczasie lekko podpraż na patelni sezam, w oddzielnej misce rozrób melasę z pół szklanki wody. Podrośnięte bajgle zanurz w przygotowanym roztworze z obu stron, lekko odsącz je nad miską, a następnie obtocz w sezamie. Ułóż na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz przez ok. 25 minut w piekarniku nagrzanym do 200 stopni. Bajgle najlepiej smakują w dniu wypieku, ale z powodzeniem możesz z nich korzystać przez następne dwa dni. Smacznego!
Źródło:http://smakialzacji.blogspot.com/2014/01/a-dzis-na-sniadanie-bajgle-z-makiem.html