ßßß Cookit - przepis na Szarlotka napakowana jabłkami

Szarlotka napakowana jabłkami

nazwa

Wykonanie

To chyba najlepsza szarlotka, jaką kiedykolwiek jadłam. Przepis na nią znalazłam w Nowej Kuchni Polskiej . Z ogromną ilością jabłek i kruchą skorupką na wierzchu. Kiedy kroi się kawałek, cały aż ugina się od ilości owoców. I taka właśnie jest moja idealna szarlotka: nie z dwoma jabłkami, ale z dwoma kilogramami jabłek. Nie lubię takich, w których muszę szukać kawałków owoców i gdzie ciasta jest więcej niż jabłek. Ta jest po prostu rewelacyjna.
Składniki:
ciasto:
40 dag mąki pszennej
25 dag masła
15 dag cukru pudru
4 żółtka
1 łyżka śmietany 22%
1 łyżeczka proszku do pieczenia
masło i tarta bułka (lub płatki owsiane) do formy
cukier puder do posypania
nadzienie:
2 kg winnych jabłek
1 łyżeczka cynamonu
ew. trochę cukru
Przygotowanie:
Z podanych składników zagnieć elastyczne ciasto i włóż je na godzinę do lodówki. Przygotuj nadzienie: jabłka obierz, oczyść z gniazd nasiennych, zetrzyj na tarce (na grubych oczkach) i wymieszaj z cynamonem. Jeśli jabłka są kwaśne, dosłódź, jeśli kupisz twarde ale słodkie, nie musisz już dodawać cukru. Blachę do pieczenia wysmaruj masłem i wysyp bułką tartą. Ciasto podziel na dwie części. Jedną odłóż do zamrażarki, a drugą rozwałkuj i przełóż na blachę. Ciasto może nie być podatne na formowanie, dlatego najlepiej je prowizorycznie rozwałkować, przełożyć do formy i podociskać palcami. Spód obficie posyp bułka tartą (lub płatkami owsianymi) - warstwa jabłek jest wysoka, a żeby sok z nich wyciekający podczas pieczenia nie rozmiękczył spodu, musi się w coś wchłonąć. Na cieście ułóż jabłka i wyrównaj powierzchnię. Posyp jeszcze warstwą cynamonu. Pozostałe, dobrze schłodzone ciasto zetrzyj na tarce (na takich oczkach jak owoce) bezpośrednio na jabłka. Szarlotkę piecz 50-60 minut w temperaturze 190°C. Po ostudzeniu szarlotkę można oprószyć cukrem pudrem i/lub położyć na wierzch solidną porcję bitej śmietany.
Źródło:http://bookmeacookie.blogspot.com/2010/08/szarlotka-napakowana-jabkami_02.html