Wykonanie
Z cyklu dylematy kuchenne:
ryż z
czereśniami czy
ryż z truskawkami?
Ryż z
czereśniami chciałam zrobić już dawno,
ryż z
truskawkami też. Kosze
czereśni właśnie się skończyły, więc ani ich, ani
truskawek nie mam - trzeba kupić. Ale
czereśnie jadłam codziennie przez ostatni tydzień. Z kolei znalazłam pomysł jak je wykorzystać i miałam zamiar to zrobić. Ale za
truskawkami się stęskniłam!
Składniki:miseczka
ryżumiseczka
truskawek250 ml
kefiru,
jogurtu lub
maślankikilka listków
miętyduża garść całych, ładnych
truskawekser białyewentaulnie trochę
cukruPrzygotowanie:Ugotuj
ryż. Listki
mięty pokrój jak najdrobniej się da. Miseczkę
truskawek rozmemłaj tłuczkiem do
ziemniaków i dodaj
kefir oraz
miętę, wymieszaj (możesz dodać łyżkę
cukru pudru, jesli będzie za mało słodkie). Na środku talerza ułóż ugotowany
ryż, polej go
truskawkowym sosem, pokrusz na niego
ser biały. Pokrój garść
truskawek w plasterki, ułóż na wierzchu. Całość można dodatkowo posypać
cukrem.Smacznego :)