ßßß
Z cyklu dylematy kuchenne: ryż z czereśniami czy ryż z truskawkami? Ryż z czereśniami chciałam zrobić już dawno, ryż z truskawkami też. Kosze czereśni właśnie się skończyły, więc ani ich, ani truskawek nie mam - trzeba kupić. Ale czereśnie jadłam codziennie przez ostatni tydzień. Z kolei znalazłam pomysł jak je wykorzystać i miałam zamiar to zrobić. Ale za truskawkami się stęskniłam!
Składniki:miseczka ryżumiseczka truskawek250 ml kefiru, jogurtu lub maślankikilka listków miętyduża garść całych, ładnych truskawekser białyewentaulnie trochę cukruPrzygotowanie:Ugotuj ryż. Listki mięty pokrój jak najdrobniej się da. Miseczkę truskawek rozmemłaj tłuczkiem do ziemniaków i dodaj kefir oraz miętę, wymieszaj (możesz dodać łyżkę cukru pudru, jesli będzie za mało słodkie). Na środku talerza ułóż ugotowany ryż, polej go truskawkowym sosem, pokrusz na niego ser biały. Pokrój garść truskawek w plasterki, ułóż na wierzchu. Całość można dodatkowo posypać cukrem.Smacznego :)