Wykonanie
Czy wiecie że,
truskawki – te pyszne
owoce to skarbnica witamin z grypy B, witaminy E i C oraz błonnika, potasu, fosforu, żelaza, magnezu? Dlatego uważam, że
póki są dostępne i mamy ich pod dostatkiem powinniśmy ich spożywać jak najwięcej (oczywiście jeśli Was nie uczulają bo niestety są też
silnymi alergenami – no niestety). Wiem, że wiele z was to osoby bardzo zajęte i zapracowane. Jednak
truskawki można jeść na miliony sposobów … Niektóre z nich są bardzo skomplikowane czy wyszukane. Ja proponuję codziennie 0,5 kg
truskawek wyszypułkowanych i umytych. Jeśli nie macie czasu zjedzcie je bez niczego.
Truskawki nie potrzebują specjalnej oprawy. Są słodkie i bez dodatków potrafią człowiekowi dostarczyć wiele przyjemności.
Truskawki można dosłodzić jeśli jesteście amatorami słodkości (w tym wypadku
cukru). Ja wkładam do miseczki
truskawki i słodzę pół na pół
cukrem białym i
cukrem waniliowym własnej produkcji:)
Dla jeszcze większych łasuchów mam inną propozycję. Te same
truskawki z
cukrem można polać gęstą
śmietanką lub
jogurtem i zaczyna robić się niebiańsko :)
Trochę więcej pracy trzeba wykonać by uzyskać puszysto kremowy koktajl
truskawkowy.
Co będzie potrzebne:0,5 kg
truskawek0,5 l
jogurtu kremowego lub
maślanki1 duża łyżka
cukru1 łyżeczka
cukru waniliowegoJak wykonać:Do blendera wsypać
truskawki,
cukier i
cukier waniliowy i dobrze zblendować. Do zblendowanego musu
truskawkowego dodać
jogurt lub
maślankę i jeszcze raz wszystko dokładnie zblendować/zmieszać. Koktajl jest gotowy. Należy go wypić najlepiej do godziny po zrobieniu. Zachowuje wtedy wszystkie wartości odżywcze.
Jeśli macie wolną chwilę zapraszam Was w tę sobotę 14 czerwca na Święto
Truskawki do Góry Puławskiej Dużo się tam będzie działo i każdy znajdzie coś dla siebie :)
Prawdziwa pychaaaa
Wpis bierze udział w bardzo sympatycznej akcji: