Wykonanie
Bardzo chciałam zrobic ten
dżem, bo to jedyny
agrest, jaki w tym roku miałam okazję zjeść.Żeby zrozumieć, o co tak naprawdę mi chodzi trzeba poznać cały mój coroczny
owocowy rytuał. Kocham
owoce.
Mogę przeżyc bez
chleba,
jogurtów,
jajek,
sera, ale bez
owoców i warzyw nie. Codziennie muszę zjeść jakiś
owoc, bez tego źle się czuję. W sezonie
arbuzowym potrafię jeść
arbuza na śniadanie, drugie śniadanie, obiad i kolację. I co roku na nowo przeżywam każdy nowy
owoc. Mało tego, ja co roku notuję, kiedy
jadłam pierwsze
truskawki, pierwsze
maliny,
porzeczki,
melony,
brzoskwinie... Pierwszy
agrest dokładnie miesiąc temu, 7 lipca :) A to właśnie efekty.
Składniki:1 kg niedojrzałego (zielonego)
agrestu, 350 g
cukru, sok z połówki
cytryny, 3 łyżki
wodyPrzepis:
Agrest umyć i obrać (odkroić sterczące ogonki z jednaj strony i brązowe kępki z drugiej). Ponownie przepłukać, żeby pozbyć się wszystkich śmieci. Wrzucić do dużego garnka, zasypać
cukrem, dolać
wodę i
sok z cytryny. Gotować na wolnym ogniu przed przykrycia, od czasu do czasu mieszając, dopóki
dżem nie będzie miał takiej konsystencji, jaką chcemy. Jeśli uznamy, że już, najlepiej dla upewnienia się wylać łyżkę
dżemu na spodek, włożyc na 5 minut do lodówki i jeśli po wyciagnięciu z niej będzie dobry,
dżem jest gotowy. Zdjąć go z ognia, lekko przestudzić. W tym czasie wyparzyć słoiki i nakrętki (zalać wrzącą
wodą i dokładnie wysuszyć). Następnie nałożyć
dżem do słoików, zapasteryzować.Gotowe.