Wykonanie

Taki zwykły leniwy, a nawet jeden z pierwszych upalnych dni. Jedni jedzą
truskawki, drudzy chłodniki, a ja postanowiłam pobudzić rodzinę na ostro i kolorowo. Długo nie myślałam i wymyśliłam, że dziś w naszej kuchni rządzić będzie
kurczak curry z warzywami na parze. Jak pomyślałam tak zrobiłam. Gotowanie mnie odpręża i pozwala nie myśleć o tych wszystkich kłopotach, które ostatnimi czasy zwaliły mi się na głowę. Za oknem patrzę na swój bez, który już przekwita … Nawet nie zdążyłam się nim nacieszyć, a już przyjdzie się nam żegnać do kolejnej wiosny. Wyhodowałam go z maleńkiej szczepki, maleńkiej lichej gałązki i jestem z niego bardzo dumna. Zresztą sami popatrzcie jaki piękny :)

A do przygotowania pikantnego kuraka
curry potrzebne będzie:1
pierś z kurczaka1 opakowanie warzyw na patelnie np. Mieszanka włoska, Warzywa zielone lub inne (wg upodobań)1
czerwona papryka1 duży ząbek
czosnku1 łyżka
przyprawy curry1 łyżka
kurkumy1 łyżeczka
czerwonej papryki (słodkiej)1 łyżeczka
ziół prowansalskichSzczypta
pieprzu cayenneSól (opcjonalnie
cukier – jeśli ktoś preferuje) do smaku¾ szklanki
wina białego1 szklanka
śmietanki 30%Oliwa do przyrządzenia marynaty,
pietruszka do posypania i udekorowania potrawyJak przyrządzić:Do miski wsypujemy;
paprykę czerwoną,
kurkumę,
carry,
zioła prowansalskie,
pieprz Cayenne,
sól (
cukier jeśli ktoś lubi) dodajemy tyle
oliwy aby dobrze wymieszać (nie przesadzamy z
oliwą) i wciskamy
czosnek. Do tak przygotowanej marynaty dodajemy umytego i pokrojonego w duże kostki
kurczaka i starannie mieszamy. Dobrze mieszamy w celu połączenia marynaty z
mięsem. Odstawiamy na co najmniej ½ godziny w chłodne miejsce.Następnie na rozgrzanej patelni przesmażamy krótko
kurczaka, następnie zalewamy go
winem i odparowujemy z
wina alkohol i redukujemy sos. Kiedy sosik ponownie lekko zgęstnieje zalewamy
kurczaka śmietanką i ponownie mieszamy i redukujemy aż sosik zgęstnieje.W międzyczasie przygotowujemy warzywa na parze wg. opisu na opakowaniu lub własnego wyczucia. Ja przygotowuję je al dente.Gdy
mięsko w sosiku jest gotowe i warzywa również – wykładam na duży talerz najpierw
mięso, następnie warzywa. Całość posypuję zieloną
pietruszką.Porcja (podana w składnikach) jest obliczona na 4 osoby.

Podaję z dzikim
ryżem lub
kuskusem.Smacznego :)

UWAGA!!! Warzywa można oczywiście przygotować na patelni - ale potrzeba do tego tłuszczu, który jest już w marynacie z
kurczaka (trochę go już za dużo ;( można też spróbować warzywa na patelni bez tłuszczu - są takie patelnie - marzy mi się taka. Pozostawiam Wam wolny wybór - wolność Tomku w swoim
domku :):):))