Wykonanie
Upalne dni w końcu nadejdą i wtedy w naszych kuchennych menu zagoszczą na dobre zupy
owocowe i chłodniki.Chciałam Wam dzisiaj zaproponować prosty przepis na chłodnik. Tak prosty, że przyrządzić go można rano przed wyjściem do pracy lub na uczelnię, albo tuż przed podaniem obiadu w upalny dzień.Oczywiście wersja pełna to chłodnik na zakwasie (własnej roboty) - naturalnym ukiszonym barszczu z
buraczków ale dla leniuszków i bardzo zapracowanych mam wersję soft – równie udaną …I kochani bez kompleksów … Do niedawna ja też nie miałam czasu na takie zabawy w „kiszonki”,
przetwory i inne bajery … Wiadomo praca na dwóch etatach wymaga niezłej organizacji,a czasem po prostu się nie chce lub otrzymuje się od losu inne ciekawsze propozycji, niż stanie przy garach od świtu do nocy …. Co nie oznacza, że teraz tak nie jest. Po prostu lubię to co raz bardziej i czerpię z tego mnóstwo przyjemności.
Składniki:1duży kubek
jogurtu naturalnego1butelka
zsiadłego mleka1pęczek botwiny1pęczek
koperku1zielony
ogórek,1pęczek
rzodkiewki1czerwona
papryka0,5lukiszonego
kwasu buraczanego własnej roboty lub karton soku z
buraków z
jabłkiem1-2 ząbki
czosnkuOcet winny,
sól,
cukier,
pieprzWykonanie:Pęczek
buraków z liśćmi dobrze obrać i opłukać pod bieżącą
wodą. Zarówno
buraczki jak i liście z łodyżkami drobno pokroić i wrzucić na osoloną gotującą się
wodę z dodatkiem kilku łyżek
octu. Gdy
buraczki będą miękkie (15-20 min) przecedzić je na sicie i pozostawić do przestygnięcia…
Ogórek obrać ze skórki i pokroić w drobną kosteczkę lub zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Podobnie postąpić z
rzodkiewką.
Czerwoną paprykę umyć i wydrążyć z nasion, pokroić w paski,a następnie w kostkę.Wszystkie składniki dokładnie wymieszać, połączyć z przestudzoną
botwinką, dodać zmiażdżony
czosnek, doprawić
solą i
pieprzem, a następnie wymieszać z
jogurtem i
zsiadłym mlekiem. Następnie dodać ostrożnie naturalny barszcz ukiszony z
buraków ćwikłowych lub sok buraczany (z kartonu) i jeszcze raz wszystko dokładnie wymieszać. Na samym końcu dodać drobno posiekany
koperek.Chłodnik prawie gotowy … wystarczy teraz go dobrze schłodzić przed podaniem w lodówce.Gwarantuję "pychotę", orzeźwienie w upalne dni i zdrowy naturalny posiłek.SmacznegoPrzepis na ukiszenie barszczu znajdziecie tutaj :-)