ßßß Cookit - przepis na 455. Przysmak ekologa

455. Przysmak ekologa

nazwa

Wykonanie

Kasza gryczana niepalona ze złotym siemieniem lnianym. kakao, chilli, selerem, daktylami, gruszką . Podana z orzechami brazylijskimi w gorzkiej czekoladzie, masłem x nerkowców i kiwi. Banany
Dziś czeka mnie kolejny ważny ( i ostatni) w tym semestrze sprawdzian z biologii, na którego przeznaczyłam chyba najwięcej czasu na przygotowanie się. - z ekologii. Skoro sprawdzian , to w śniadaniu nie mogło zabraknąć gryki z kakao, banana, daktyli no i ekstra dodatków a dziś tym dodatkiem jest seler, który po raz pierwszy przygotowałam na słodko, ale coś czuję ,że jeszcze nie raz w tej postaci u mnie zagości ;)
I tak jak obiecałam wczoraj , dziś dodaję też przepis na mój ulubiony chlebek bezglutenowy. Nie jest on trudny w przygotowaniu, nawet czas jego przygotowania nie trwa tak długo, ale rośnie jak ten prawdziwy na zakwasie
Przepis:
- 250 g mąki do wypieku chleba bezglutenowego ciemnego Schaar. Można też dodać uniwersalnej mąki z tej firmy lub innej ulubionej mieszanki do wypieku chleba
- 125 g mąki jaglanej
- 125 g mąki gryczanej
- 10 g suszony drożdży
- łyżeczka cukru
- 1/2 szklanki ulubionych ziarenek
- ciepła, ale nie wrząca woda do wymieszania składników
Wszystkie suche składniki umieścić w miseczce. Dolewać wody, aż uzyskanie odpowiednią konsystencję.Wszystko teraz dokładnie należy wymieszać tak ok 5 minut. Następnie tak powstałe ciasto należy umieścić w formie do pieczenia uprzednio wysmarowanej olejem. Ziarenka mogliście dodać do środka lub można nimi obsypać wierzch przed włożeniem do piekarnika. Teraz ciasto należy odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na 45 minut. Po tym czasie należy upiec chleb przez 1 h w piekarniku nagrzanym do 180 stopni Celsjusza. Ostudzić na kratce i zajadać np , wegańskim pasztetem, tofu - z dużą ilością warzyw lub jak to woli na słodko.
Źródło:http://glutenfreebreakfast.blogspot.com/2015/01/455-przysmak-ekologa.html