Wykonanie



Kasza gryczana niepalona ze złotym
siemieniem lnianym.
kakao,
chilli,
selerem,
daktylami,
gruszką . Podana z
orzechami brazylijskimi w gorzkiej
czekoladzie,
masłem x
nerkowców i
kiwi.
BananyDziś czeka mnie kolejny ważny ( i ostatni) w tym semestrze sprawdzian z biologii, na którego przeznaczyłam chyba najwięcej czasu na przygotowanie się. - z ekologii. Skoro sprawdzian , to w śniadaniu nie mogło zabraknąć gryki z
kakao,
banana,
daktyli no i ekstra dodatków a dziś tym dodatkiem jest
seler, który po raz pierwszy przygotowałam na słodko, ale coś czuję ,że jeszcze nie raz w tej postaci u mnie zagości ;)I tak jak obiecałam wczoraj , dziś dodaję też przepis na mój ulubiony chlebek bezglutenowy. Nie jest on trudny w przygotowaniu, nawet czas jego przygotowania nie trwa tak długo, ale rośnie jak ten prawdziwy na zakwasiePrzepis:- 250 g
mąki do wypieku
chleba bezglutenowego ciemnego Schaar. Można też dodać uniwersalnej
mąki z tej firmy lub innej ulubionej mieszanki do wypieku
chleba- 125 g
mąki jaglanej- 125 g
mąki gryczanej- 10 g suszony
drożdży- łyżeczka
cukru- 1/2 szklanki ulubionych ziarenek- ciepła, ale nie wrząca
woda do wymieszania składnikówWszystkie suche składniki umieścić w miseczce. Dolewać
wody, aż uzyskanie odpowiednią konsystencję.Wszystko teraz dokładnie należy wymieszać tak ok 5 minut. Następnie tak powstałe ciasto należy umieścić w formie do pieczenia uprzednio wysmarowanej
olejem. Ziarenka mogliście dodać do środka lub można nimi obsypać wierzch przed włożeniem do piekarnika. Teraz ciasto należy odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na 45 minut. Po tym czasie należy upiec
chleb przez 1 h w piekarniku nagrzanym do 180 stopni Celsjusza. Ostudzić na kratce i zajadać np , wegańskim pasztetem,
tofu - z dużą ilością warzyw lub jak to woli na słodko.