Wykonanie

Wczoraj upiekłam taki o to pyszny i wilgotny chlebek:)Jest on idealny dla osób które mają uczulenie na pszenice oraz które są zabiegane ponieważ nie potrzebuje on dużo pracy ani czekania a smakuje wyśmienicie .Składniki:400 g
mąki gryczanej lub 400 g
kaszy gryczanej niepalonej zmielić na
mąkę1/2 szklanki
skrobi ziemniaczanej2 łyżeczki suchych
drożdży lub 1 łyżka świeżych
drożdży lub 150 ml zakwasu bezglutenowego na
chleb, może być mniej, jeśli zakwas się silny i mocno pracujący4 ząbki
czosnku2 łyżki
oliwy lub
oleju,
margaryny,
masła3 łyżki
chrzanu (trzeba czytać dokładnie etykiety na słoikach, większość zawiera w składzie
mleko)2 łyżki
siemienia lnianego mielonego + 200 ml wrzątku200 ml
wody, (jeśli jest zakwas,
wody trzeba dolać trochę mniej)1 łyżeczka
soli1 łyżeczka
cukru,
miodu lub
syropu daktylowegoliście do wyłożenia
chlebaPrzygotowanie:1.
Czosnek obieram ze skórki i przepuszczam przez praskę lub rozcieram.2. Mielone
siemię lniane wkładam do kubka, zalewam wrzątkiem i mieszam. Po 2 minutach wkładam blender i miksuję. Musi powstać zwarty „glut”. Studzę.3. Do miski wkładam
mąkę gryczaną,
skrobię ziemniaczaną,
czosnek,
drożdże lub zakwas, siemię,
cukier,
sól,
chrzan. Dolewam
wodę i miksuję żeby powstało ciasto o konsystencji gęstej
śmietany. Odstawiam na 5 minut. Jeśli ciasto bardzo zgęstniało. Dodaję jeszcze
wody i miksuje ponownie.4. Spód blaszki o wymiarach 30cm x 11 cm wykładam liśćmi
chrzanu. Przekładam masę
chlebową do połowy wysokości blaszki i wygładzam mokrą dłonią. Na wierzchu układam dwa liście
chrzanu dla ozdoby.
Chleb zostawiam do wyrośnięcia w piekarniku z zapaloną lampką. Taki mam sposób latem, gdy moja szafka stojąca na ścianie komina jest zimna. W przypadku
drożdży – wyrastanie ciasta zajmuje około 40-60 minut. W przypadku zakwasu, zależnie od jego siły od 8 godzin do 12 godzin. Ciasto powinno się podnieść, ale nie wypłynąć z blaszki.5. Włączam piekarnik na 180 stopni, gdy osiągnie temperaturę, piekę około 50 minut. Sprawdzam patyczkiem, czy ciasto jest suche. Wystawiam z piekarnika, czekam około 15 minut i wyjmuję
chleb na blaszkę.
