ßßß Cookit - przepis na Chleb gryczano-chrzanowy (bezglutenowy)

Chleb gryczano-chrzanowy (bezglutenowy)

nazwa

Wykonanie

Wczoraj upiekłam taki o to pyszny i wilgotny chlebek:)
Jest on idealny dla osób które mają uczulenie na pszenice oraz które są zabiegane ponieważ nie potrzebuje on dużo pracy ani czekania a smakuje wyśmienicie .
Składniki:
400 g mąki gryczanej lub 400 g kaszy gryczanej niepalonej zmielić na mąkę
1/2 szklanki skrobi ziemniaczanej
2 łyżeczki suchych drożdży lub 1 łyżka świeżych drożdży lub 150 ml zakwasu bezglutenowego na chleb, może być mniej, jeśli zakwas się silny i mocno pracujący
4 ząbki czosnku
2 łyżki oliwy lub oleju, margaryny, masła
3 łyżki chrzanu (trzeba czytać dokładnie etykiety na słoikach, większość zawiera w składzie mleko)
2 łyżki siemienia lnianego mielonego + 200 ml wrzątku
200 ml wody, (jeśli jest zakwas, wody trzeba dolać trochę mniej)
1 łyżeczka soli
1 łyżeczka cukru, miodu lub syropu daktylowego
liście do wyłożenia chleba
Przygotowanie:
1. Czosnek obieram ze skórki i przepuszczam przez praskę lub rozcieram.
2. Mielone siemię lniane wkładam do kubka, zalewam wrzątkiem i mieszam. Po 2 minutach wkładam blender i miksuję. Musi powstać zwarty „glut”. Studzę.
3. Do miski wkładam mąkę gryczaną, skrobię ziemniaczaną, czosnek, drożdże lub zakwas, siemię, cukier, sól, chrzan. Dolewam wodę i miksuję żeby powstało ciasto o konsystencji gęstej śmietany. Odstawiam na 5 minut. Jeśli ciasto bardzo zgęstniało. Dodaję jeszcze wody i miksuje ponownie.
4. Spód blaszki o wymiarach 30cm x 11 cm wykładam liśćmi chrzanu. Przekładam masę chlebową do połowy wysokości blaszki i wygładzam mokrą dłonią. Na wierzchu układam dwa liście chrzanu dla ozdoby. Chleb zostawiam do wyrośnięcia w piekarniku z zapaloną lampką. Taki mam sposób latem, gdy moja szafka stojąca na ścianie komina jest zimna. W przypadku drożdży – wyrastanie ciasta zajmuje około 40-60 minut. W przypadku zakwasu, zależnie od jego siły od 8 godzin do 12 godzin. Ciasto powinno się podnieść, ale nie wypłynąć z blaszki.
5. Włączam piekarnik na 180 stopni, gdy osiągnie temperaturę, piekę około 50 minut. Sprawdzam patyczkiem, czy ciasto jest suche. Wystawiam z piekarnika, czekam około 15 minut i wyjmuję chleb na blaszkę.
Źródło:http://rogalove.blogspot.com/2015/04/chleb-bezglutenowy-gryczano-chrzanowy.html