ßßß Cookit - przepis na Tofu Tradycyjne WĘDZONE

Tofu Tradycyjne WĘDZONE

nazwa

Wykonanie

Dziś na obiadek proponuję cudowne kluseczki z tofu wędzonego
Są one szybkie w przygotowaniu a efekt , kiedy się je próbuje odbiega od tych zwykłych knedli
Do kluseczek obowiązkowo musi być suróweczka.
Dziś postawiłam na szpinak - pomidor - brokuł - cukinia - papryka
A i nie mogłabym zapomnieć o kubeczku świeżego soczku
Kukurydziane kluseczki z tofu . Podane z surówką i świeżym sokiem burak - grejpfrut - marchewka
Przepis:
- 180 g tofu wędzonego
- 4 łyżki mąki kukurydzianej
- jajko
Tofu zmiksować z jajkiem.Dodać mąkę i dokładnie wymieszać. Formować kluseczki i wrzucać do wrzącej wody. Gotować ok 8 min. Podawać z ulubionymi dodatkami . Smacznego !
Bogactwo wapnia, roślinnych fitohormonów i sojowych substancji pomagających w zapobieganiu chorobom cywilizacyjnym, sprawiają, że tofu uznane jest za jeden z najzdrowszych produktów spotykanych we współczesnej kuchni. Tofu wędzone charakteryzuje się przyjemnym wędzonym, lekko słonym smakiem i doskonale komponuje się z wszelkiego rodzaju kaszami, zupami czy daniami zapiekanymi. Produkt bezglutenowy, posiadający certyfikat GMO Free.
Tofu wędzone bardziej mi zasmakowało od tego tradycyjnego.Ale jak widać można je używać zarówno do dań na słodko jak i na wytrawnie.
Źródło:http://glutenfreebreakfast.blogspot.com/2014/03/144-kukurydziane-kluseczki-z-tofu.html