ßßß Cookit - przepis na Duszone polędwiczki wieprzowe ze smażonymi warzywami

Duszone polędwiczki wieprzowe ze smażonymi warzywami

nazwa

Wykonanie

By MagicPot, 28 października 2015
Duszone polędwiczki wieprzowe ze smażonymi warzywami to ciekawy przepis na podanie innowacyjnego obiadu – by w ten sposób przygotować obiad skłoniło mnie chęć eksperymentowania w kuchni i przygotować polędwiczki wieprzowe w nietypowy sposób.
Z podanych poniżej składników przygotowałam obiad dla czteroosobowej rodziny.
jedna polędwiczka wieprzowa
jedna marchewka
dwa średnie ziemniaki
jedna średnia cebula
jedna papryka
jedna cukinia
5 jajek
oliwa do smażenia
mąka
przyprawy: sól, pieprz czarny świeżo mielony, kardamon mielony, imbir mielony, cynamon mielony, papryka wędzona
Przygotowania do obiadu rozpoczęłam od nastawienia ziemniaków do ugotowania w mundurkach.
Następnie pokroiłam całą pręge polędwiczek w średnią kostkę, następnie obtoczyłam mąką i podsmażyłam na ciepłej oliwie. Gdy polędwiczki był rumiane zdejmując je z patelni przełożyłam je na ręczniki papierowe by tłuszcz wsiąkł w papier.
Następnie na drugiej patelni podgrzałam oliwę i kroiłam warzywa wrzucając je po kolei ich krojenia.
Ugotowane ziemniaki pokroiłam w talarki i wrzuciłam na patelnię z oliwą.
Następnie marchew pokroiłam w talarki i dorzuciłam do ziemniaków i zamieszałam.
Czas na cebulę – pokroiłam ją w większą kostkę i dorzuciłam do ziemniaków i marchwi.
Następnie paprykę oczyściłam z gniazda, pokroiłam w średnią kostkę i dorzuciłam do warzyw na patelni.
Na koniec także w talarki pokroiłam cukinię i dorzuciłam do warzyw.
Wszystkie warzy za każdym razem gdy dorzucałam nowy składnik mieszałam.
Po wrzuceniu ostatniego składnika warzywa zostawiłam na patelni na około 5 minut i przykręciłam moc palnika na 2 z 6-cio stopniowej skali.
Dorzuciłam duszone polędwiczki wieprzowe i dokładnie wymieszałam z warzywami na patelni.
Następnie jajka ubiłam trzepaczką z papryką wędzoną, solą, pieprzem czarnym świeżo mielonym, kardamonem, imbirem i cynamonem i zalałam warzywa na patelni.
Warzywa w zalewie z jajek zapiekały się około 10 minut i gdy na wierzchu zniknęła „woda z warzyw” na wierz patelni położyłam talerz i przekręciłam do góry nogami tak że duszone polędwiczki z warzywami były na talerzu, następnie patelnię postawiłam znów na palniku i delikatnie zsunęłam polędwiczki z warzywami z talerza ponownie do patelni – tym razem zapieczemy obiad z drugiej strony.
Po około 5 minutach można już podawać obiad. Każdą porcję na talerzu obsypałam natką pietruszki.
Smacznego!
Polecam inne przepisy na danie obiadowe:
Źródło:http://magiczny-garnek.pl/blog/2015/10/28/duszone-poledwiczki-wieprzowe-ze-smazonymi-warzywami