Wykonanie
By MagicPot, 28 października 2015Duszone
polędwiczki wieprzowe ze smażonymi warzywami to ciekawy przepis na podanie innowacyjnego obiadu – by w ten sposób przygotować obiad skłoniło mnie chęć eksperymentowania w kuchni i przygotować
polędwiczki wieprzowe w nietypowy sposób.Z podanych poniżej składników przygotowałam obiad dla czteroosobowej rodziny.jedna polędwiczka wieprzowajedna
marchewkadwa średnie
ziemniakijedna średnia
cebulajedna
paprykajedna
cukinia5
jajekoliwa do smażenia
mąkaprzyprawy:
sól,
pieprz czarny świeżo mielony,
kardamon mielony,
imbir mielony,
cynamon mielony,
papryka wędzonaPrzygotowania do obiadu rozpoczęłam od nastawienia
ziemniaków do ugotowania w mundurkach.Następnie pokroiłam całą pręge polędwiczek w średnią kostkę, następnie obtoczyłam
mąką i podsmażyłam na ciepłej
oliwie. Gdy
polędwiczki był rumiane zdejmując je z patelni przełożyłam je na ręczniki papierowe by tłuszcz wsiąkł w papier.Następnie na drugiej patelni podgrzałam
oliwę i kroiłam warzywa wrzucając je po kolei ich krojenia.Ugotowane
ziemniaki pokroiłam w talarki i wrzuciłam na patelnię z
oliwą.Następnie
marchew pokroiłam w talarki i dorzuciłam do
ziemniaków i zamieszałam.Czas na
cebulę – pokroiłam ją w większą kostkę i dorzuciłam do
ziemniaków i
marchwi.Następnie
paprykę oczyściłam z gniazda, pokroiłam w średnią kostkę i dorzuciłam do warzyw na patelni.Na koniec także w talarki pokroiłam
cukinię i dorzuciłam do warzyw.Wszystkie warzy za każdym razem gdy dorzucałam nowy składnik mieszałam.Po wrzuceniu ostatniego składnika warzywa zostawiłam na patelni na około 5 minut i przykręciłam moc palnika na 2 z 6-cio stopniowej skali.Dorzuciłam duszone
polędwiczki wieprzowe i dokładnie wymieszałam z warzywami na patelni.Następnie
jajka ubiłam trzepaczką z
papryką wędzoną,
solą,
pieprzem czarnym świeżo mielonym,
kardamonem,
imbirem i
cynamonem i zalałam warzywa na patelni.Warzywa w zalewie z
jajek zapiekały się około 10 minut i gdy na wierzchu zniknęła „woda z warzyw” na wierz patelni położyłam talerz i przekręciłam do góry nogami tak że duszone
polędwiczki z warzywami były na talerzu, następnie patelnię postawiłam znów na palniku i delikatnie zsunęłam
polędwiczki z warzywami z talerza ponownie do patelni – tym razem zapieczemy obiad z drugiej strony.Po około 5 minutach można już podawać obiad. Każdą porcję na talerzu obsypałam
natką pietruszki.Smacznego!Polecam inne przepisy na danie obiadowe: