Wykonanie
Nikt nie wyobraża sobie dnia bez chrupiącej bułeczki , jeszcze świeżutkiej, cieplutkiej lub bez chrupiących i zdrowych
płatków - granola , które najlepiej się je na sucho :DJe też to wszystko kocham <333 Dlatego postanowiłam sobie to zrobić ale w wersji bezglutenowejNajpierw pokaże wam bułeczki , które w swoim składzie nie mają ani grama
drożdży ale za to zdrowy i bogaty w
białko kefir :)


Przepis:- 200 g mieszanki mąk bezglutenowych- szkl
kefiru-
jajko- szczypta
sody oczyszczonej- łyżeczka
proszku do pieczeniaWszystkie składniki dokładnie ze sobą wymieszać . Formować bułeczki , które ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Bułeczki z wierzchu posmarować
wodąPiec przez ok 25 min w temp 180 stopni celcjuszaI jeszcze pyszna , chrupiąca granola bez grama
cukru ale za to ze zdrowymi dodatkami - PB,
orzechami i
suszonymi owocami i
bananemI oczywiście bez glutenu bo zrobiona z
płatków ryżowych, jaglanych, poppingu z aramantusa i
płatków gryczanych


Przepis:- szkl dowolnych
płatków bezglutenowych- szkl
orzechów ( u mnie peckany,
pestki dynii,
nerkowce i
orzechy włoskie- szkl
suszonych owoców ( u mnie
daktyle i
śliwki)-
banan- 2 łyżka
masła orzechowegoBanan z
masłem orzechowym zblendować na gładką masę.
Płatki wymieszać z
orzechami, dodać od nich zbelndowany mus
bananowy i wszystko dokładnie ze sobą połączyć. Wyłożyć wszystko na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i piec przez ok. 30 min w tem 200 stopni Celcjusza. Granolę należy mieszać co jakiś czas by się nie przypaliłaGotową granolę ostudzić i dodać do niej
suszone owoce.