ßßß Cookit - przepis na 122. Z czeluści bezglutenowego piekarnika !

122. Z czeluści bezglutenowego piekarnika !

nazwa

Wykonanie

Nikt nie wyobraża sobie dnia bez chrupiącej bułeczki , jeszcze świeżutkiej, cieplutkiej lub bez chrupiących i zdrowych płatków - granola , które najlepiej się je na sucho :D
Je też to wszystko kocham <333 Dlatego postanowiłam sobie to zrobić ale w wersji bezglutenowej
Najpierw pokaże wam bułeczki , które w swoim składzie nie mają ani grama drożdży ale za to zdrowy i bogaty w białko kefir :)
Przepis:
- 200 g mieszanki mąk bezglutenowych
- szkl kefiru
- jajko
- szczypta sody oczyszczonej
- łyżeczka proszku do pieczenia
Wszystkie składniki dokładnie ze sobą wymieszać . Formować bułeczki , które ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Bułeczki z wierzchu posmarować wodą
Piec przez ok 25 min w temp 180 stopni celcjusza
I jeszcze pyszna , chrupiąca granola bez grama cukru ale za to ze zdrowymi dodatkami - PB, orzechami i suszonymi owocami i bananem
I oczywiście bez glutenu bo zrobiona z płatków ryżowych, jaglanych, poppingu z aramantusa i płatków gryczanych
Przepis:
- szkl dowolnych płatków bezglutenowych
- szkl orzechów ( u mnie peckany, pestki dynii, nerkowce i orzechy włoskie
- szkl suszonych owoców ( u mnie daktyle i śliwki)
- banan
- 2 łyżka masła orzechowego
Banan z masłem orzechowym zblendować na gładką masę. Płatki wymieszać z orzechami, dodać od nich zbelndowany mus bananowy i wszystko dokładnie ze sobą połączyć. Wyłożyć wszystko na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i piec przez ok. 30 min w tem 200 stopni Celcjusza. Granolę należy mieszać co jakiś czas by się nie przypaliła
Gotową granolę ostudzić i dodać do niej suszone owoce.
Źródło:http://glutenfreebreakfast.blogspot.com/2014/02/122-z-czelusci-bezglutenowego-piekarnika.html