ßßß
Składniki:200g płatków owsianych150g daktyli + 300ml gorącej przegotowanej wody200g masła orzechowego z kawałkami orzechów50g migdałów mielonych (można zamienić na zmielone płatki owsiane)100g orzechów (u mnie ziemne i nerkowce)
Wykonanie:- daktyle i 150g płatków owsianych zalać gorącą przegotowana wodą, odstawić do ostygnięcia- 50g płatków owsianych rozdrobnić na drobne kawałeczki w malakserze lub zemleć- 100g orzechów rozdrobnić na mniejsze kawałki (można to zrobić w malakserze lub drobno posiekać, będą potrzebne do obtoczenia kulek)
- ostudzone płatki z daktylami rozdrobnić blenderem lub malakserem- do składników dodać masło orzechowe oraz mielone migdały, wymieszać- jeśli masa jest zbyt klejąca, dodać rozdrobnione płatki owsiane, ponownie wymieszać
- gotową masę schłodzić lub od razu formować kulki- z masy odrywać niewielką ilość, w dłoni formować kulki wielkości orzecha włoskiego- kulki obtaczać w rozdrobnionych orzechach
- przygotowane kulki przełożyć do szczelnego pojemnika, schłodzić- kulki należy przechowywać w lodówce- kulki po schłodzeniu pozostają lekko miękkie