Wykonanie
Wyobraźcie sobie niedzielny, leniwy poranek i zapach świeżo upieczonego
chlebka bananowego w kuchni. W tygielku gorące
kakao, a w głowie pomysły na wspaniałe spędzenie dnia. Z oddali słychać
miejski gwar, ale nasz umysł jest spokojny i gotowy na relaks… Pijemy łyk
kakao i zaczynamy marzyć o lepszym świecie, o przyszłości bez ograniczeń i o spełnieniu, którego każdy może dostąpić, jeśli tylko
zrobi pierwszy krok. Miękki
bananowy chlebek przenosi nas w beztroski świat dzieciństwa, kiedy odkrywanie i dziwienie się światu było codziennością. Z każdym kęsem przybliżam się do tej zapomnianej radości i wiem na pewno: chcę ją poczuć jeszcze raz!
Składniki (na keksówkę o wymiarach 26 x 12 cm)3 szklanki świeżo zmielonych
orzechów włoskich5 dojrzałych
bananów3
jaja3 łyżki mielonego, odtłuszczonego lnu (niekoniecznie)1 łyżeczka
proszku do pieczeniaPrzygotowanie
Banany obrać i zmiksować. Dodać
jaja i miksować chwilę, aby stworzyły jednolitą masę z
bananowym kremem. W drugiej misce wymieszać mielony len, mielone
orzechy i
proszek do pieczenia. Powoli wsypywać suche składniki do masy
bananowo – jajecznej mieszając. Masa powinna
mieć konsystencję gęstej
śmietany. Gdy wszystkie składniki się połączą, wlać masę do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180˚C na półkę drugą od dołu i piec przez około 50 minut. Jeśli chlebek będzie zbyt szybko się rumienił, można zmniejszyć temperaturę do 170˚C i zostawić w uchylonym piekarniku jeszcze kilka minut po upieczeniu, aby na pewno dobrze się upiekł.