ßßß
Składniki (na keksówkę o wymiarach 26 x 12 cm)3 szklanki świeżo zmielonych orzechów włoskich5 dojrzałych bananów3 jaja3 łyżki mielonego, odtłuszczonego lnu (niekoniecznie)1 łyżeczka proszku do pieczenia
PrzygotowanieBanany obrać i zmiksować. Dodać jaja i miksować chwilę, aby stworzyły jednolitą masę z bananowym kremem. W drugiej misce wymieszać mielony len, mielone orzechy i proszek do pieczenia. Powoli wsypywać suche składniki do masy bananowo – jajecznej mieszając. Masa powinna mieć konsystencję gęstej śmietany. Gdy wszystkie składniki się połączą, wlać masę do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180˚C na półkę drugą od dołu i piec przez około 50 minut. Jeśli chlebek będzie zbyt szybko się rumienił, można zmniejszyć temperaturę do 170˚C i zostawić w uchylonym piekarniku jeszcze kilka minut po upieczeniu, aby na pewno dobrze się upiekł.