Wykonanie
4 maja 2015
Kasza gryczana prażona, to ziarna gryki, poddane procesowi prażenia, sortowania i obłuszczania. Stanowi bogate źródło
białka i błonnika pokarmowego.
Kasza ta ma charakterystyczny i wyrazisty smak (mi przypomina on
orzechy).
Kasza gryczana skradła moje
serce. Dość często pojawia się na moim
stole ostatnimi czasy. Po moich WIGILIJNYCH PIEROŻKACH FATAYER i WIEJSKICH PIEROŻKACH PIECZONYCH przyszedł czas na banalnie proste do zrobienia placuszki.Tak jak i poprzednim razem do ich przygotowania wykorzystałam
kaszę gryczaną prażoną firmy SONKO . Produkt
mogę Wam szczerze polecić. Zresztą jak i większość produktów tej firmy.GRYCZANE PLACUSZKI Z
SERKIEM I
WĘDZONYM ŁOSOSIEMSkładniki (2 porcje):placuszki1 torebka
kaszy gryczanej prażonej RISANA2 łyżki
mąki pszennej1
jajko2 łyżki posiekanych bąków
cebuliszczypta
soliszczypta
pieprzuponadto2 łyżki kremowego
serka białego2 plasterki
wędzonego łososianatka pietruszki lub
koperek do dekoracjiSmażymy placuszki.Najpierw gotujemy
kaszę RISANA .Ilość
wody w garnku dobieramy tak, by woreczek był w niej cały zanurzony.
Wodę zagotowujemy. Woreczek wkładamy do wrzątku (
wodę można lekko posolić). Gotujemy go pod przykryciem około 15 minut. Następnie wyjmujemy woreczek, przepłukujemy
kaszę zimną
wodą i odsączamy ją.
Kaszę wsypujemy do miseczki. Dodajemy do niej
jajko,
mąkę, posiekane bąki
cebuli,
sól i
pieprz do smaku. Łączymy składniki.Na patelni rozgrzewamy 2 łyżki
oleju.
Kaszę z
przyprawami nabieramy łyżką i układamy na patelni (lekko ją spłaszczamy). Smażymy placuszki 4 minuty z każdej strony.Gotowe odsączamy z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym. Serwujemy je z
serkiem białym,
łososiem wędzonym i
natką pietruszki lub
koperkiem.


Przepis powstał we współpracy z firmą SONKO.Partnerzy:Wszystkie prawa zastrzeżone!Zabrania się kopiowania i wykorzystywania tekstów oraz zdjęć zawartych na tym blogu bez
wiedzy i zgody autora. Wszelkie teksty i zdjęcia, jeśli nie zaznaczono inaczej, są własnością właściciela bloga.