Wykonanie

Takie dania należą do moich ulubionych. Smakują obłędnie, przygotowuje się je bardzo szybko, a do tego wyglądają tak pięknie. Szkoda tylko, że nie należą do tych mało kalorycznych.Przepis znalazłam na stronie Lidla i niewiele w nim zmieniałam, bo w
sumie to nie miałam się do czego przyczepić. Zrezygnowałam tylko z
wina, bo zapomniałam kupić.(Przepis pochodzi ze strony www.kuchnialidla.pl)Składniki:500 g
mięsa wieprzowego4 ząbki
czosnku pokrojone w plastry
sólmielony
pieprz biały3 łyżki posiekanego
tymianku3 pędy
selera naciowego1
cebula100 g
suszonych pomidorów6 filecików
anchois6 łyżek
śmietany 18%100 g
sera żółtegoponadto
makaron pappardelle
olej do smażenia
Mięso przekładamy do miski, doprawiamy
solą i
pieprzem. Mieszamy. Na patelni rozgrzewamy niewielką ilość
oleju.
Mięso przesmażamy, cały czas je mieszając. Następnie dodajemy pokrojony
czosnek i
tymianek. Mieszamy. Przesmażone
mięso przekładamy do miski.Na tej samej patelni rozgrzewamy ponownie niewielką ilość tłuszczu. Przesmażamy na nim
cebulę, do zeszklenia, następnie dokładamy pokrojony drobno
seler. Do przesmażonych i lekko podduszonych warzyw dodajemy
mięso, całość zalewamy 1 szklaną
wody. Gotujemy na wolnym ogniu przez mniej więcej 10 minut (im dłużej, tym lepiej).Dodajemy posiekane filety
anchois. Mieszamy. Gdy sos się dość mocno zredukuje wlewamy
śmietanę, niewielką ilość
wody i dokładamy
pomidory suszone pokrojone w plasterki. Gotujemy całość do momentu uzyskania kremowego sosu.
Makaron pappardelle gotujemy według przepisu podanego na opakowaniu. Następnie odcedzamy go i dodajemy do sosu. Mieszamy. Gotowe danie (po wyłożeniu na talerze) posypujemy
startym serem i posiekanym
tymiankiem.

