Wykonanie
Kolejna próba przekonania się do
bakłażanów.
Makarony bardzo lubię,z dodatkiem
bakłażana jem po raz pierwszy i zdecydowanie stwierdzam,że nie taki
bakłażan straszny:)W połączeniu z innymi składnikami jest jak najbardziej dla mnie do przełknięcia.

1
bakłażankilka zielonych
oliwek5
suszonych pomidorkówpuszka krojonych
pomidorów w zalewie1
cebula2 ząbki
czosnku1-2 łodyki
selera naciowego - można pominąć
sól,
pieprzsuszona
bazylia oraz
tymianek do smaku - można użyć świeżych
olej do smażeniaspaghetti - ilość dla 2-3 osób
żółty ser to posypania na talerzu
Bakłażana kroję na cienkie plastry,
solę,a jak zacznie puszczać sok odsączam ręcznikiem papierowym i kroję w kostkę.Na patelni rozgrzewam
olej,smażę na nim pokrojone w plasterki łodyżki
selera,nastepnie dodaję pokrojoną w kostkę
cebulkę i pokrojony
czosnek oraz
bakłażana.Gdy
seler i
bakłażan zaczynają robić się miękkie,dodaję pokrojone w kawałki
pomidorki suszone,krojone z puszki z zalewą,doprawiam do smaku,nakrywam i duszę całość do miękkości na małym ogniu,żeby się nie przypaliło.Na koniec dorzucam
oliwki w plasterkach.W międzyczasie gotuję spaghetti w osolonej wodzie,odcedzam i nakładam na talerz,a na to sos z warzyw.Posypuję startym
żółtym serem.Smacznego!!!