ßßß Cookit - przepis na ZIOŁOWE PIEROŻKI FATAYER Z FETĄ

ZIOŁOWE PIEROŻKI FATAYER Z FETĄ

nazwa

Wykonanie

Przepyszne pierożki, które urozmaicą Wasze weekendowe śniadanie. Banalnie proste do zrobienia. Wystarczy dobrze zarobić ciasto drożdżowe. Ot, cała filozofia. Wywodzą się z kuchni arabskiej.
Jeśli macie ochotę na fatayer z kaszą i karmelizowanym porem, koniecznie zapoznajcie się z tym postem: klik . Dziś przygotowałam wersję nieco inną.
Składniki (16 łódeczek):
ciasto
15 g drożdży
1 łyżka cukru
3/4 szklanki mleka
350 g mąki
1/2 łyżeczki soli
1/3 szklanki oliwy z oliwek
nadzienie
250 g sera feta
1/4 szklanki posiekanej natki pietruszki
1/4 szklanki posiekanego koperku
1/2 szklanki posiekanej mięty
1 łyżka nasion czarnuszki
1 jajko
Przygotowujemy nadzienie.
Fetę kroimy w grubą kostkę. Przenosimy ją do kubka i zalewamy wodą. Po około 10 minutach kostki odcedzamy. Wodę wymieniamy dwukrotnie. Następnie ser rozcieramy widelcem. Dodajemy do niego zioła, czarnuszkę i rozbełtane jajko. Łączymy składniki.
Przygotowujemy rozczyn.
Drożdże i cukier rozpuszczamy w ciepłym mleku. Całość odstawiamy w ciepłe miejsce na 10 minut.
Zarabiamy ciasto.
Do dużej miski przesiewamy mąkę. Dodajemy rozczyn, sól i oliwę. Zarabiamy ciasto ręką (około 15 minut) - powinno łatwo odchodzić od brzegów miski. Z wierzchu podsypujemy je mąką, przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce, aby podwoiło swoją objętość.
Następnie ciasto przenosimy na stolnicę, rolujemy je i dzielimy na 16 równych części. Każdą formujemy w kulkę. Kuleczki rozwałkowujemy. Na środek każdego placka wykładamy po łyżce nadzienia. Sklejamy brzegi ciasta na kształt łódeczki. Gotowe pierożki układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy je około 14 minut w piekarniku nagrzanym do 200*C.
Źródło:http://www.limonkowy.com/2015/03/zioowe-pierozki-fatayer-z-feta.html