Wykonanie

Przepyszne pierożki, które urozmaicą Wasze weekendowe śniadanie. Banalnie proste do zrobienia. Wystarczy dobrze zarobić
ciasto drożdżowe. Ot, cała filozofia. Wywodzą się z kuchni arabskiej.Jeśli macie ochotę na fatayer z
kaszą i karmelizowanym
porem, koniecznie zapoznajcie się z tym postem: klik . Dziś przygotowałam wersję nieco inną.Składniki (16 łódeczek):ciasto15 g
drożdży1 łyżka
cukru3/4 szklanki
mleka350 g
mąki1/2 łyżeczki
soli1/3 szklanki
oliwy z oliweknadzienie250 g
sera feta1/4 szklanki posiekanej
natki pietruszki1/4 szklanki posiekanego
koperku1/2 szklanki posiekanej
mięty1 łyżka nasion
czarnuszki1
jajkoPrzygotowujemy nadzienie.
Fetę kroimy w grubą kostkę. Przenosimy ją do kubka i zalewamy
wodą. Po około 10 minutach kostki odcedzamy.
Wodę wymieniamy dwukrotnie. Następnie
ser rozcieramy widelcem. Dodajemy do niego
zioła,
czarnuszkę i rozbełtane
jajko. Łączymy składniki.Przygotowujemy rozczyn.
Drożdże i
cukier rozpuszczamy w ciepłym
mleku. Całość odstawiamy w ciepłe miejsce na 10 minut.Zarabiamy ciasto.Do dużej miski przesiewamy
mąkę. Dodajemy rozczyn,
sól i
oliwę. Zarabiamy ciasto ręką (około 15 minut) - powinno łatwo odchodzić od brzegów miski. Z wierzchu podsypujemy je
mąką, przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce, aby podwoiło swoją objętość.Następnie ciasto przenosimy na stolnicę, rolujemy je i dzielimy na 16 równych części. Każdą formujemy w kulkę. Kuleczki rozwałkowujemy. Na środek każdego placka wykładamy po łyżce nadzienia. Sklejamy brzegi ciasta na kształt łódeczki. Gotowe pierożki układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy je około 14 minut w piekarniku nagrzanym do 200*C.

