Wykonanie
30 g
drożdży świeżych3/4 szklanki
mleka2 łyżki
cukru2 i 1/2 szklanki
mąki pszennej4
żółtka1
jajko1 łyżka
cukru waniliowego2 łyżki
rumuszczypta
soli50 g
masła1
budyń waniliowy2 łyżki
cukru300 ml
mleka50 ml
adwokatalukier adwokatowy2 łyżeczki
adwokata1 i 1/2 szklanki
cukru pudru1 łyżeczka
wodyponadto
owoce kandyzowanePrzygotowujemy rozczyn
drożdżowy.
Drożdże rozkruszamy do miseczki, oprószamy lekko
cukrem i zalewamy letnim
mlekiem. Mieszaninę odstawiamy na około 15 minut do spienienia.W dużej misce ucieramy na puszystą pianę
żółtka,
jajko i
cukier waniliowy. Dodajemy przesianą przez sito
mąkę, wyrośnięty rozczyn
drożdżowy,
sól,
cukier waniliowy z
jajkami i
rum. Zarabiamy ciasto. Należy je wyrabiać tak długo, aż nabierze charakterystycznego połysku - musi odchodzić od dłoni lub łyżki drewnianej i miski. Na jego powierzchni powinny się tworzyć pęcherzyki powietrza. Wlewamy roztopione
masło. Ponownie łączymy składniki, aż tłuszcz całkowicie się wkręci w ciasto. Przekładamy je następnie do miski, przykrywamy suchą szmatką i odstawiamy w ciepłe, zacienione miejsce do czasu, aż podwoi swoją objętość (na minimum 40 minut). Po tym czasie ciasto wyrabiamy chwilę i przenosimy na delikatnie oprószoną
mąką stolnicę.Przygotowujemy pączki.Ciasto rozwałkowujemy na grubości około 2 cm. Za pomocą szklanki wykrawam pączki. Gotowe nakrywamy suchą szmatką i ponownie odkładamy w ciepłe, zacienione miejsce do podwojenia objętości i napuszenia (na minimum 30 minut).Smażymy pączki w głębokim tłuszczu na złoty kolor z obu stron (optymalna temperatura smażenia wynosi 170*C). Wyławiamy je i odsączamy z nadmiaru tłuszczu na ręczniku kuchennym.Przygotowujemy
budyń adwokatowy.Z
mleka odlewamy 1/2 szklanki i rozpuszczamy w niej
budyń z
cukrem. Pozostałe
mleko zagotowujemy. Dodajemy rozpuszczone budynie i gotujemy jak zwykle. Następnie zdejmujemy naczynie z ognia, przykrywamy folią (musi dotykać powierzchni masy, co zapobiegnie tworzeniu się kożucha) i odstawiamy do wystudzenia. Letni
budyń (jeszcze rzadki) dokładnie ucieramy z
adwokatem.Przygotowujemy
lukier adwokatowy.
Cukier puder przesiewamy i ucieramy razem z
likierem i
wodą - najlepiej w moździerzu.
Lukier powinien być gładki, bez grudek (
cukier między palcami ma być niewyczuwalny) i lśniący. Jego gęstość regulujemy
cukrem pudrem (jeśli jest za rzadki) lub odrobiną (!!!)
adwokata.Jeszcze ciepłe pączki nadziewamy
budyniem adwokatowym. Gotowe dekorujemy lukrem i
owocami kandyzowanymi.




