Wbrew pozorom nie tak łatwo zrobić miękki i smaczny gulasz. Warto jednak poświęcić mu trochę czasu. Tak przygotowane mięsko u mnie w domu podaje się z kluskami śląskimi i sałatką (np. wietnamską) lub kaszą jęczmienną i ogórkami kiszonymi.Składniki:1 kg mięsa wołowego1 czerwona papryka2 średnie cebule3 listki laurowe5 ziaren ziela angielskiego1/2 łyżeczki papryki słodkiej w proszku1/2 łyżeczki soli1/4 łyżeczki pieprzu1 łyżka Vegety4 szklanki wodydo zagęszczenia4 łyżeczki mąki1/2 szklanki wodyMięso myjemy pod bieżącą wodą. Osuszamy je i kroimy w dość grubą kostkę. Na patelni rozgrzewamy 5 łyżek oleju. Smażymy mięso (bez przykrycia) do czasu, aż sok, który puści, prawie całkowicie odparuje. Dodajemy wówczas pokrojone w drobną kostkę cebule i paprykę. Ponownie ogrzewamy całość, aż do odparowania soku. Dolewamy 4 szklanki wody, dokładamy liście laurowe, ziele angielskie i pozostałe przyprawy. Przykrywamy naczynie pokrywką i dusimy mięso około 1 i 1/2 - 2 godziny. Po upływie wyznaczonego czasu sprawdzamy, czy jest już miękkie. Jeśli nie, to dusimy je dalej. Do miękkiego mięsa wlewamy mąkę rozpuszczoną w wodzie. Gotujemy gulasz jeszcze 30 minut. Gotowy podajemy z ulubionymi dodatkami.