ßßß
Składniki:- schab bez kości (4-6 grubych plastrów)- 1 cebula- 2 listki laurowe- pieprz- sól - papryka słodka- majeranek- vegeta- 4 łyżeczki mąki- wodaPrzygotowanie:Plastry schabu ułożyć w garnku/brytfance i posypać solą, pieprzem, czerwoną papryką, majerankiem i vegetą.Cebulę obrać, przekroić na pół, ułożyć w dwóch miejscach, dorzucić listki laurowe.Początkowo garnek ustawić na największym ogniu i piec tak ok. 5 minut pod przykryciem (mięso puści wtedy swój "sok"), następnie obrócić na drugą stronę i ponownie piec przez 5 minut.(Ważne aby mięso dobrze się przypiekło, wtedy sos będzie miał ładny, ciemny kolor).Po tym czasie zmniejszyć płomień na najmniejszy i dusić pod przykryciem do czasu aż wyparuje z niego woda.Schab przewrócić na drugą stronę, dolać ciepłej przegotowanej wody do poziomu mięsa i dalej dusić pod przykryciem do wyparowania.Po tym czasie czynność powtórzyć, czyli mięso przewrócić na drugą stronę i dolać wodę do poziomu mięsa.Aby zagęścić sos należy w 3/4 szklanki wody wymieszać 4 łyżeczki mąki z odrobiną soli.Dodać do mięsa i dusić wszystko jeszcze kilka minut.Schab na koniec można przyprawić maggi bądź też solą.
Po przypieczeniu na ostrym ogniu...
Po odparowaniu wody.....
Gotowe :)