Wykonanie
Składniki:-
schab bez kości (4-6 grubych plastrów)- 1
cebula- 2
listki laurowe-
pieprz-
sól -
papryka słodka-
majeranek-
vegeta- 4 łyżeczki
mąki-
wodaPrzygotowanie:Plastry
schabu ułożyć w garnku/brytfance i posypać
solą,
pieprzem,
czerwoną papryką,
majerankiem i
vegetą.
Cebulę obrać, przekroić na pół, ułożyć w dwóch miejscach, dorzucić
listki laurowe.Początkowo garnek ustawić na największym ogniu i piec tak ok. 5 minut pod przykryciem (
mięso puści wtedy swój "sok"), następnie obrócić na drugą stronę i ponownie piec przez 5 minut.(Ważne aby
mięso dobrze się przypiekło, wtedy sos będzie miał ładny, ciemny kolor).Po tym czasie zmniejszyć płomień na najmniejszy i dusić pod przykryciem do czasu aż wyparuje z niego
woda.
Schab przewrócić na drugą stronę, dolać ciepłej przegotowanej
wody do poziomu
mięsa i dalej dusić pod przykryciem do wyparowania.Po tym czasie czynność powtórzyć, czyli
mięso przewrócić na drugą stronę i dolać
wodę do poziomu
mięsa.Aby zagęścić sos należy w 3/4 szklanki
wody wymieszać 4 łyżeczki
mąki z odrobiną
soli.Dodać do
mięsa i dusić wszystko jeszcze kilka minut.
Schab na koniec można przyprawić
maggi bądź też
solą.
Po przypieczeniu na
ostrym ogniu...
Po odparowaniu
wody.....
Gotowe :)