Wykonanie
            
Dulce de leche, to nic innego jak dość popularna u Nas masa kajmakowa powstała z 
mleka podgrzanego z odpowiednią ilością 
cukru. Jeśli przygotowujemy deser dla niespodziewanych gości, którzy 
stoją już u Naszych drzwi, możemy wykorzystać gotową masę dostępną w każdym markecie (z takiej korzystam ja). Deser przygotowuje się bardzo szybko (łączny czas przygotowania i pieczenia wynosi maksymalnie 20 minut). Jest efektowny, delikatny i słodki, a do tego banalnie prosty do zrobienia.Składniki (4 porcje):1 
jajko2 
żółtka400 g masy kajmakowej2 łyżki 
mąki pszennejdekoracja z karmelu1/2 szklanki 
cukruponadto
truskawkiPrzygotowujemy dekorację z karmelu.Do rondelka o grubym dnie wsypujemy 
cukier. Podgrzewamy go na niewielkim ogniu. Gdy zacznie się rozpuszczać przy samych ściankach garnka, mieszamy go łyżką, by się nie przypalił. Naczynie podgrzewamy do chwili, gdy otrzymany płyn 
zrobi się złocisty (jak 
miód spadziowy).Zewnętrzną, zaokrągloną część łyżki do 
lodów smarujemy delikatnie 
olejem. Nabierając niewielką ilość karmelu energicznie zlewamy go, tworząc zygzak na powierzchni gałkownicy. Zastygnięty karmel delikatnie oddzielamy od metalu.Przygotowujemy deser.W misie miksera ubijamy 
jajko z 
żółtkami na gładką, prawie białą masę. Dodajemy kajmak i całość mieszamy, tak długo, aż wszystkie składniki się połączą. Następnie wkręcamy stopniowo (łyżka po łyżce) 
mąkę. Gotowe ciasto rozlewamy do wysmarowanych 
masłem i oprószonych 
mąką kokilek. Kokilki wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200*C na 10-12 minut. Po wyjęciu z naczynek deser dość szybko opada. Najlepiej od razu udekorować go koszyczkiem z karmelu i 
truskawkami i serwować gościom.




