ßßß Cookit - przepis na EKLERKI Z OGÓRKIEM, KOPERKIEM I MUSEM RYBNYM

EKLERKI Z OGÓRKIEM, KOPERKIEM I MUSEM RYBNYM

nazwa

Wykonanie

Chrupiące ciastka ptysiowe mogą bardzo urozmaicić nasze menu. Ja tym razem postanowiłam przygotować je jako przystawkę z musem rybnym. Do tego delikatny, kremowy serek, świeży ogórek i aromatyczny koperek. Palce lizać!
Składniki:
ciasto parzone
1 szklanka mleka
1 łyżeczka cukru
szczypta soli
125 g masła
1 szklanka mąki pszennej
4 jajka
mus rybny
1 opakowanie serka Arla Apetina CZOSNEK I ZIOŁA
1 makrela wędzona
szczypta pieprzu
ponadto
ogórek zielony
gałązki koperku
W rondelku o grubym dnie zagotowujemy mleko z masłem, solą i cukrem. Gdy tłuszcz całkowicie się rozpuści, a mleko zacznie gotować wsypujemy przesianą przez sito mąkę pszenną, energicznie mieszając, by całość się nie przypaliła. Podgrzewamy ciasto chwilkę na małym ogniu (dosłownie minutkę). Ciasto jest gotowe, gdy odchodzi od garnka oraz łyżki, jest lśniące, gładkie, jednolite. Pozostawiamy je do całkowitego wystudzenia.
Do zimnej masy wbijamy kolejno jajka i miksujemy całość do czasu, aż składniki ładnie się połączą.
Przenosimy ciasto do rękawa cukierniczego z okrągłą, dość dużą tylką i wyciskamy je w sporych odstępach, gdyż znacznie jeszcze urośnie w piekarniku.
Eklerki pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180*C przez 30 minut. W tym czasie nie otwieramy piekarnika, ani nie przesuwamy ciastek, bo opadną. Najlepiej kontrolować je przez szybę i po upływie wyznaczonego czasu pozostawić je jeszcze w zgaszonym piekarniku do czasu, aż całkowicie wystygną.
Przygotowujemy mus rybny.
Wszystkie składniki umieszczamy w misce. Za pomocą blendera rozcieramy je na gładką, jednolitą masę.
Składamy eklerki.
Ptysie kroimy na połówki. Układamy plasterki ogórka i gałązki koperku. Nakładamy mus rybny (można go przełożyć do rękawa cukierniczego i uformować jakoś ciekawie) i górę eklerka.
Eklerki możemy również nadziać musem rybnym lub przekroić i wypełnić po same brzegi pastą.
Źródło:http://www.limonkowy.com/2014/10/eklerki-z-ogorkiem-koperkiem-i-musem.html