Wykonanie

Chrupiące
ciastka ptysiowe mogą bardzo urozmaicić nasze menu. Ja tym razem postanowiłam przygotować je jako przystawkę z musem rybnym. Do tego delikatny, kremowy
serek, świeży
ogórek i aromatyczny
koperek. Palce lizać!Składniki:ciasto parzone1 szklanka
mleka1 łyżeczka
cukruszczypta
soli125 g
masła1 szklanka
mąki pszennej4
jajkamus
rybny1 opakowanie
serka Arla Apetina CZOSNEK I
ZIOŁA1
makrela wędzonaszczypta
pieprzuponadto
ogórek zielonygałązki
koperkuW rondelku o grubym dnie zagotowujemy
mleko z
masłem,
solą i
cukrem. Gdy tłuszcz całkowicie się rozpuści, a
mleko zacznie gotować wsypujemy przesianą przez sito
mąkę pszenną, energicznie mieszając, by całość się nie przypaliła. Podgrzewamy ciasto chwilkę na małym ogniu (dosłownie minutkę). Ciasto jest gotowe, gdy odchodzi od garnka oraz łyżki, jest lśniące, gładkie, jednolite. Pozostawiamy je do całkowitego wystudzenia.Do zimnej masy wbijamy kolejno
jajka i miksujemy całość do czasu, aż składniki ładnie się połączą.Przenosimy ciasto do rękawa cukierniczego z okrągłą, dość dużą tylką i wyciskamy je w sporych odstępach, gdyż znacznie jeszcze urośnie w piekarniku.Eklerki pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180*C przez 30 minut. W tym czasie nie otwieramy piekarnika, ani nie przesuwamy
ciastek, bo opadną. Najlepiej kontrolować je przez szybę i po upływie wyznaczonego czasu pozostawić je jeszcze w zgaszonym piekarniku do czasu, aż całkowicie wystygną.Przygotowujemy mus
rybny.Wszystkie składniki umieszczamy w misce. Za pomocą blendera rozcieramy je na gładką, jednolitą masę.Składamy eklerki.Ptysie kroimy na połówki. Układamy plasterki
ogórka i gałązki
koperku. Nakładamy mus
rybny (można go przełożyć do rękawa cukierniczego i uformować jakoś ciekawie) i górę eklerka.Eklerki możemy również nadziać musem rybnym lub przekroić i wypełnić po same brzegi pastą.



