Wykonanie
Orzeszki ziemne są niezwykle zdrowe. Obecne w nich fitosterole zmniejszają ryzyko zachorowania na
raka prostaty, chronią
serce i układ krwionośny, obniżają poziom cholesterolu, wpływają na dobre samopoczucie oraz spokojny sen.Nie można zapomnieć jednak o tym, że to produkt kaloryczny i ciężkostrawny, który długo zalega w żołądku. Wszystko z umiarem (
masło orzechowe cienko rozsmarowane na
chlebie razowym - tak; słoiczek
masła orzechowego wyjadany łyżeczką - nie). Dostępne w sklepach
masła orzechowe zawierają nieznaczne ilości szkodliwych i rakotwórczych tłuszczów trans, które zapobiegają rozwarstwianiu się produktu.Ja dziś podaję bardzo proste przepisy na domowe
masło orzechowe bez zbędnych chemicznych dodatków i konserwantów.Składniki:400 g
orzeszków ziemnychopcjonalnie1/4 łyżeczki
soli1 łyżeczka
cukru pudru lub2 łyżki ziaren
sezamu lub2 łyżki
wiórków kokosowych lub1 łyżka
kakao1 łyżeczka
cukru pudru lub2 łyżki masy kajmakowejJeśli kupimy orzeszki już obrane i wcześniej uprażone (bez dodatku
soli, dostępne w Biedronce).Orzeszki wsypujemy tylko na chwilę na rozgrzaną patelnię. Prażymy je 3-4 minut, by wydobyć głęboki,
orzechowy aromat.Jeśli kupimy
fistaszki w strąkach lub nieuprażone.Orzeszki wyłuskujemy z włóknistej okrywy (skorupki) i wysypujemy je na blaszkę do pieczenia.
Fistaszki prażymy 10 minut w piekarniku nagrzanym do 180*C (często obracając, by się nie spaliły), wyjmujemy i za pomocą ręcznika papierowego usuwamy wysuszone łupinki.1) Przygotowujemy
masło orzechowe podstawowe.Oczyszczone
orzeszki ziemne umieszczamy w kielichu blendera i rozcieramy na gładką masę (co jakiś czas odstawiamy blender, by go nie przegrzać).
Masło jest gotowe, gdy
zrobi się jednolite, jedwabiście gładkie i półpłynne. Tak przygotowane
masło podkręci smak dań
mięsnych, czy
sosów.2) Przygotowujemy
masło z kawałkami orzeszków (tzw. crunchy).Oczyszczone
orzeszki ziemne umieszczamy w kielichu blendera. Miksujemy je 2 minuty (rozdrabniamy je tylko nieznacznie), po czym odbieramy 2 łyżki rozkruszonych
fistaszków. Pozostałe rozcieramy na gładką masę (co jakiś czas odstawiamy blender, by go nie przegrzać).
Masło jest gotowe, gdy
zrobi się jednolite, jedwabiście gładkie i półpłynne. Na samym końcu dodajemy kawałki
orzechów i mieszamy całość.3) Przygotowujemy wersję słodko-słoną.Oczyszczone
orzeszki ziemne umieszczamy w kielichu blendera, dodajemy
sól morską oraz
cukier puder i rozcieramy całość na gładką masę (co jakiś czas odstawiamy blender, by go nie przegrzać).
Masło jest gotowe, gdy
zrobi się jednolite, jedwabiście gładkie i półpłynne.4) Przygotowujemy wersję
sezamową.Oczyszczone
orzeszki ziemne umieszczamy w kielichu blendera, dodajemy podprażone wcześniej na suchej patelni ziarna
sezamu i rozcieramy całość na gładką masę (co jakiś czas odstawiamy blender, by go nie przegrzać).
Masło jest gotowe, gdy
zrobi się jednolite, jedwabiście gładkie i półpłynne.5) Przygotowujemy wersję
kokosową.Oczyszczone
orzeszki ziemne umieszczamy w kielichu blendera, dodajemy podprażone wcześniej na suchej patelni
wiórki kokosowe i rozcieramy całość na gładką masę (co jakiś czas odstawiamy blender, by go nie przegrzać).
Masło jest gotowe, gdy
zrobi się jednolite, jedwabiście gładkie i półpłynne.6) Przygotowujemy wersję
czekoladową.Oczyszczone
orzeszki ziemne umieszczamy w kielichu blendera, dodajemy
kakao oraz
cukier puder i rozcieramy całość na gładką masę (co jakiś czas odstawiamy blender, by go nie przegrzać).
Masło jest gotowe, gdy
zrobi się jednolite, jedwabiście gładkie i półpłynne.7) Przygotowujemy wersję karmelową.Oczyszczone
orzeszki ziemne umieszczamy w kielichu blendera i rozcieramy całość na gładką masę (co jakiś czas odstawiamy blender, by go nie przegrzać). Pod sam koniec dodajemy masę kajmakową. Całość miksujemy chwilkę.
Masło jest gotowe, gdy
zrobi się jednolite, jedwabiście gładkie i półpłynne.Tak przygotowane
masło przekładamy do suchych, wyparzonych słoiczków i przechowujemy w lodówce.


