Wykonanie
Jeśli tak jak Ja, próbowaliście sklepowe
masło orzechowe i nie przypadło wam do gustu, zróbcie swoje własne. Możecie przyprawić tak jak lubicie, czy na słono ,czy na słodko. Te sklepowe
masło jest dla mnie za mdłe. Gdy pierwszy raz kupiliśmy je we Wrocławiu, nie mogłam się doczekać kiedy
wrócę do domu i zjem pyszna kanapkę z tym cudem, tyle o nim słyszałam. Amerykanie się nim zajadają, myślę.. musi być pyszne. Gdy otworzyłam słoiczek i spróbowałam, rozczarowałam się.BLE jak oni mogą to jeść!!!Minęło parę lat od tamtego czasu, ostatnio wyczytałam , że zrobienie własnego
masła orzechowego zajmie tylko 10 minut. Wszyscy polecali i gwarantowali, że jest lepszy, niż te nasze sklepowe.Więc postanowiłam zrobić i JA :)
Powiem wam, że nie żałuję, jest przepyszne :)


Składniki na 1 mały słoiczek:200g
orzeszków ziemnych niesolonychszczypta
soli(jeśli lubisz bardziej słone, możesz dodać więcej, ale zrób to dopiero po spróbowaniu
masła)1 łyżka
cukru pudru(jeśli lubisz słodsze, możesz dodać więcej, ale zrób to dopiero po zrobieniu
masła )


Wykonanie:Wszystkie składniki zmieszaj dokładnie w malakserze, jeśli nie posiadacie, możecie tak jak Ja zrobić to w młynku. Ja posiadam spory młynek, był w zestawie z blenderem.

Jeśli brakuję wam
soli, czy tez
cukru pudru, śmiało dodajcie.Niektórzy dodają odrobinę
oliwy. Jeśli widzisz , że jest taka potrzeba dodaj 1 łyżkę lub dwie. Tak gotowe
masło orzechowe, przekładamy do czystego słoiczka,zamykamy i przechowujemy w lodówce, do ok. 1 miesiąca. Gotowe.Niebawem podam wam przepis na przepyszna kanapkę z domowym
masłem orzechowym. ;)

Smacznego!!!