ßßß Cookit - przepis na Masło orzechowe

Masło orzechowe

nazwa

Wykonanie

Masło orzechowe to coś co pewnie większości z nas kojarzy się ze Stanami Zjednoczonymi. I bardzo dobrze, bo wynalazł je w XIX wieku amerykański lekarz. Oczywiście masło orzechowe można kupić, ale czy nie fajniej jest zrobić je samemu, bez dodatku konserwantów, tak słodkie/słone jak najbardziej lubimy?
Masło orzechowe
Print Recipe
Danie Dodatki
Kuchnia Amerykańska
Porcje Czas przygotowania
1 słoik 0 , 4 l 10 minut
Porcje Czas przygotowania
1 słoik 0 , 4 l 10 minut
Masło orzechowe
Print Recipe
Danie Dodatki
Kuchnia Amerykańska
Porcje Czas przygotowania
1 słoik 0 , 4 l 10 minut
Porcje Czas przygotowania
1 słoik 0 , 4 l 10 minut
Składniki
500 g orzeszków ziemnych najlepiej prażone, niesolone
1 łyżeczka cukru pudru
1 łyżeczka soli
1 łyżka oleju rzepakowego opcjonalnie
Porcje: słoik 0 , 4 l
Sposób przygotowania
Wszystkie składniki blendujemy na gładką masę. Przekładamy do pojemnika/słoiczka.
Recipe Notes
Domowe masło orzechowe to idealny dodatek do kanapek (np. bułeczek dyniowych) ale i do ciast (np. do muffinów, chałki, ciasta drożdżowego). Można również wyjadać łyżkami prosto ze słoika.
Share this Recipe
Źródło:http://wypiekirumience.pl/przepisy/maslo-orzechowe