Wykonanie
Lubicie
masło orzechowe? Ja uwielbiam choć smak kupnych często pozostawia wiele do życzenia. Co do składu to różnie bywa. Bez problemu można wybrać tylko z naturalnymi składnikami jak i te bardzo chemiczne. Dziś zatem zajmiemy się zrobieniem tego pysznego a zarazem bajecznie prostego przysmaku.Składniki:-
Orzeszki ziemne niesolone - 400gOpcjonalnie-
Sól-
Cukier puder lub
miód-
Olej rzepakowyPrzygotowanie:Jeśli dysponujemy orzeszkami prażonymi możemy pominąć ten etap, jeśli nie orzeszki należy uprażyć. W tym celu wsypujemy je na patelnię i prażymy na małym ogniu aż się zrumienią. Można też prażyć w piekarniku, wtedy wysypujemy orzeszki na blachę do pieczenia i pieczemy 5 do 10 minut w temperaturze 180°C czasami mieszając i pilnując aby się nie przypaliły bo wówczas
masło będzie gorzkie. Uprażone i wystudzone orzeszki wkładamy do blendera i miksujemy na najwyższych obrotach do uzyskania jednolitej masy. Jeśli mamy ochotę na chrupiące
masło po chwili miksowania odkładamy 1/4 orzeszków aby dodać je ponownie do jednolitej masy. Mielenie potrwa około 10-15 minut. Warto w tym czasie robić małe przerwy dla urządzenia aby mogło trochę przestygnąć. W zasadzie do wykonania
masła orzechowego wystarczą same
orzechy. Dodawanie
oleju nie jest konieczne ponieważ przy miksowaniu z orzeszków i tak wydzieli się
olej, jednak 1 łyżka dodatkowego
olej dodatkowo wygładzi konsystencję a samo
masło będzie delikatniejsze. Podobnie sprawa ma się do
soli i
cukru. Nie są konieczne, ale jeśli preferujemy bardziej słony czy słodki smak to mamy możliwość dostosowania naszego
masła do naszych indywidualnych potrzeb. Osobiście zalecam zrobić
masło z samych orzeszków i spróbować, wówczas ewentualnie małymi porcjami dodawać dodatkowe składniki. Domowe
masło orzechowe w lodówce przechowywać można około 1 miesiąca. Jeśli
masło podejdzie
olejem wystarczy całość dokładnie wymieszać.