Wykonanie
Nigdy wcześniej jakoś szczególnie za
masłem orzechowym nie przepadałam. Nie
jadłam go prosto ze słoiczka, rzadko na kanapce. Częściej dodawałam go do różnych dań czy deserów, bo tam sprawdzało się bardzo dobrze.Początki mojej diety były trudne. Odkryłam wtedy, że
mogę jeść
masła orzechowe. Kupiłam takie bez
cukru i posmakowało mi bardziej niż zwykle.
Potem nie wyobrażałam sobie dnia bez zjedzenia kilku łyżeczek. Być może, to dzięki temu przetrwałam początki eliminacji
słodyczy z mojej diety. Zamiast jeść coś słodkiego,
jadłam masło.
Orzechy są kaloryczne, mają dużo tłuszczu, ale nie powinniśmy się tego bać, bo od
orzechów się nie tyje. Zawierają sporo dobrych tłuszczów, proteiny. Na pewno
masło orzechowe jest o wiele zdrowsze niż popularny
krem czekoladowy na kanapki albo baton. Wiadomo z niczym nie wolno przesadzać, ale zjadając kilka łyżeczek
masła orzechowego nie musimy czuć się "
winni", tak jak po zjedzeniu kilku cząstek
czekolady.Oczywiście najzdrowsze jest domowe
masło, bo możemy kontrolować co w nim ląduje. Sklepowe wersje zazwyczaj zawierają
cukier,
oleje (często w skład wchodzi ten zły -
palmowy),
sól i różne niepotrzebne dodatki. Jak dla mnie, żeby zrobić dobre
masło, nie potrzeba nic poza samymi
orzechami. Po co dodawać tłuszcz, skoro jest on w orzechach? Nie dodaję też
cukru, bo
masło samo w sobie ma lekko słodkawy posmak.
Sól czasem dodaję, ale tylko wtedy, kiedy mam ochotę na słony smak i oczywiście nie przesadzam z jej ilością.Mój Mąż też zajada się
masłem orzechowym razem ze mną, bo On też nie je
słodyczy - nie dlatego, że musi, po prostu nie ma ich w domu, nie kupujemy, więc nie je.PS. Ten wpis zrobiłam już w maju, ale z pewnego powodu nie byłam w stanie go dodać...
Masło OrzechoweSkładniki:
orzeszki ziemne (ilość wedle uznania))ewentualnie
sólNa blaszce wyłożonej papierem do pieczenia rozsyp orzeszki. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180°C i praż przez około 10-12 minut. W połowie prażenia przemieszaj.
Orzechy odstaw do wystudzenia a następnie obierz je ze skórki (najlepiej wytarmosić je
między dłońmi - skórka łatwo odchodzi).
Obrane orzeszki włóż do malaksera lub blendera. Na początku miksuj pulsacyjnie.
Orzechy zaczną zmieniać się w
mąkę.
Potem miksuj już płynnie. Masa zacznie się zbrylać, aż w końcu stanie się coraz bardziej płynna (możliwe, że w międzyczasie trzeba będzie dać odpocząć maszynie). Pod koniec miksowania możesz dodać trochę
soli jeśli wolisz słone
masło orzechowe.
SMACZNEGO!
źródło: przepis własny