ßßß Cookit - przepis na CIASTO JOGURTOWE PORZECZKOWO - AGRESTOWE

CIASTO JOGURTOWE PORZECZKOWO - AGRESTOWE

nazwa

Wykonanie

Bardzo delikatne ciasto jogurtowe z kwaśnymi owocami (w zasadzie można je zrobić z wszelkimi owocami sezonowymi). Wilgotne, proste do przygotowania i do tego przepyszne! Coś dla wielbicieli lekkich, typowo letnich ciast.
Składniki:
3 jajka
1 szklanka cukru
2 łyżeczki cukru waniliowego
40 g masła
1 szklanka jogurtu naturalnego
2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
3 szklanki mąki pszennej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
200 g porzeczek czarnych
400 g agrestu
3 łyżki cukru brązowego
Owoce obieramy z szypułek, myjemy i osuszamy na ręczniku papierowym. Mieszamy je z brązowym cukrem.
W głębokiej misce miksujemy ze sobą całe jajka, cukier oraz cukier waniliowy na jasną, puszystą masę. Dodajemy rozpuszczone (wystarczy 1 minuta w mikrofalówce) i ostudzone masło, jogurt i ekstrakt waniliowy. Miksujemy całość. Następnie dodajemy mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia. Mieszamy ciasto delikatnie (tylko do połączenia się składników). Ciasto przekładamy do foremki (u mnie o wymiarach 30 cm x 30 cm) i wyrównujemy je z wierzchu. Wykładamy owoce. Pieczemy całość około 35-40 minut. Najlepiej po upływie wyznaczonego czasu skręcić piekarnik, ciasto przykryć folią aluminiową i tak zabezpieczone pozostawić na 15 minut w ciepłym piekarniku.
Źródło:http://www.limonkowy.com/2014/07/ciasto-jogurtowe-porzeczkowo-agrestowe.html