Bardzo delikatne ciasto jogurtowe z kwaśnymi owocami (w zasadzie można je zrobić z wszelkimi owocami sezonowymi). Wilgotne, proste do przygotowania i do tego przepyszne! Coś dla wielbicieli lekkich, typowo letnich ciast.Składniki:3 jajka1 szklanka cukru2 łyżeczki cukru waniliowego40 g masła1 szklanka jogurtu naturalnego2 łyżeczki ekstraktu waniliowego3 szklanki mąki pszennej2 łyżeczki proszku do pieczenia200 g porzeczek czarnych400 g agrestu3 łyżki cukru brązowegoOwoce obieramy z szypułek, myjemy i osuszamy na ręczniku papierowym. Mieszamy je z brązowym cukrem.W głębokiej misce miksujemy ze sobą całe jajka, cukier oraz cukier waniliowy na jasną, puszystą masę. Dodajemy rozpuszczone (wystarczy 1 minuta w mikrofalówce) i ostudzone masło, jogurt i ekstrakt waniliowy. Miksujemy całość. Następnie dodajemy mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia. Mieszamy ciasto delikatnie (tylko do połączenia się składników). Ciasto przekładamy do foremki (u mnie o wymiarach 30 cm x 30 cm) i wyrównujemy je z wierzchu. Wykładamy owoce. Pieczemy całość około 35-40 minut. Najlepiej po upływie wyznaczonego czasu skręcić piekarnik, ciasto przykryć folią aluminiową i tak zabezpieczone pozostawić na 15 minut w ciepłym piekarniku.