Wykonanie
Banalnie proste z minimalną ilością składników ale w smaku bardzo bogate. Nie wyrasta duże i na pierwszy rzut oka może Wam się wydawać,że ciasta jest za mało ale będzie go w sam raz. Duża ilość
agrestu opatulona kruszonką, której tez mogło by się wydawać za mało ale jest wystarczająco. Przepis Johna Tovey`s z książki " Entertaining on a
plateSkładniki :450 g
agrestu100 g miękkiego
masła100 g
cukru2
jajka rozkłócone100 g
mąki pszennej1 łyżeczka
proszku do pieczeniaKruszonka :100 g
mąki pszennej1 łyżeczka
proszku do pieczenia50 g zimnego
masła75 g
cukru brązowegoAgrest myjemy, odcinamy szypułki, osuszamy.Wszystkie składniki na kruszonkę umieszczamy w jednej misce. Za pomocą palców rozcieramy całość aż składniki się połączą a całość będzie miała konsystencję grubo mielonej
bułki tartej.
Masło ucieramy na puszysty krem razem z
cukrem. Cały czas mieszając dodajemy
jajka. Miksujemy aż składniki dobrze się połączą. Następnie dodajemy
mąkę i mieszamy za pomocą szpatułki lub łyżki aż masa będzie jednolita.Ciasto przelewamy do tortownicy o średnicy ok 23 cm wcześniej wyłożonej papierem do pieczenia. Na wierzchu układamy
agrest a całość posypujemy kruszonką.Pieczemy w temp. 180°C przez 1 godzinę i 15 minut.Smacznego :)