Wykonanie

Puszyste i długo utrzymujące świeżość ciasto
jogurtowe. Z dodatkiem
agrestu - tak, już się pojawił na krzaczkach! Pieczone w keksówce, po upieczeniu oprószone
cukrem pudrem. Takie najlepsze, ze szklanką
mleka :).Składniki:165 g
masła160 g drobnego
cukru do wypieków8 g
cukru wanilinowego lub 1 łyżeczka ekstraktu z
wanilii3 duże
jajka150 g
jogurtu naturalnego lub greckiego270 g
mąki pszennej2 łyżeczki
proszku do pieczenia350 g
agestu, odszypułkowanegoWszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.W misie miksera umieścić
masło i oba
cukry (lub
cukier i
wanilię). Utrzeć do powstania jasnej i puszystej masy
maślanej. Dodawać
jajka, jedno po drugim, ucierając do całkowitego połączenia się składników po każdym dodaniu (ciasto na tym etapie może wyglądać na zwarzone, ale nie ma to wpływu na wypiek końcowy). Bezpośrednio do utartych składników przesiać
mąkę pszenną i
proszek do pieczenia oraz dodać
jogurt. Wymieszać szpatułką tylko do połączenia się składników, nie dłużej. Dodać
agrest i krótko wymieszać.Formę keksówkę o wymiarach dolnych 9 x 28 cm i górnych 13 x 32 cm (lub odrobinę mniejszą) wysmarować
masłem i oprószyć
mąką pszenną. Przełożyć do niej ciasto, wyrównać.Piec w temperaturze 170ºC, bez termoobiegu, przez około 55 minut lub dłużej, do tzw. suchego patyczka. Wyjąć, przestudzić w formie, a następnie na kratce.Przed podaniem oprószyć
cukrem pudrem.Smacznego :-).
