Wykonanie

Kruche i delikatne ciasto z
agrestem. Ciasto kruszonkowe czyli wykonane z kruszonki zapieczonej zarówno na spodzie jak i na wierzchu ciasta. Kruszonka jest idealna,
maślana, waniliowa, cudownie smakuje z kwaskowym
agrestem!Składniki na ciasto kruszonkowe:300 g
mąki pszennejpół łyżeczki
proszku do pieczenia220 g
masła, w temperaturze pokojowej1 łyżka
cukru wanilinowego lub 2 łyżeczki ekstraktu z
wanilii6 łyżek
cukru demeraraDo naczynia wsypać
mąkę pszenną z
proszkiem do pieczenia, dodać miękkie (w temperaturze pokojowej)
masło i rozetrzeć je palcami z
mąką. Ciasto powinno przypominać kruszonkę. Wsypać oba
cukry, wyrobić
między palcami na kruszonkę.Nadzienie
agrestowe:600 g
agrestu, odszypułkowanego5 łyżek
cukru demeraraFormę o średnicy 23 cm wyłożyć papierem do pieczenia, sam spód. Na spód wysypać połowę ciasta kruszonkowego, równomiernie, delikatnie wklepać w dno formy. Podpiec w temperaturze 180ºC (piekłam z termoobiegiem) przez 15 minut.Podpieczone ciasto wyjąć z piekarnika, na nie wysypać
agrest, a następnie, równomiernie, posypać go 5 łyżkami
cukru. Posypać pozostałą kruszonką.Ponownie włożyć do piekarnika (temperatura bez zmian) i piec dodatkowe 35 minut aż do zezłocenia się ciasta. Wyjąć, wystudzić.Przed podaniem oprószyć
cukrem pudrem.Smacznego :-).
