Wykonanie

Klasyka. Jeśli właśnie przytargaliście z działki wiaderko
agrestu, nie mogliście lepiej trafić ;-). Puszyste i delikatne ciasto z kruszonką i
agrestem. Wykonanie jest proste - to ciasto ucierane z dodatkiem
kefiru lub kwaśnego
mleka - to właśnie dzięki nim ciasto jest tak puszyste i nie potrzebuje dużej ilości tłuszczu. Polecam!Składniki:65 g
masła2/3 szklanki drobnego
cukru do wypiekówpół opakowania
cukru wanilinowego1 duże
jajko1 szklanka
kefiru lub
zsiadłego mleka2 szklanki
mąki pszennej1 łyżeczka
proszku do pieczeniapół łyżeczki
sody oczyszczonej500 g
agrestu, odszypułkowanegoWszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
Mąkę pszenną,
proszek do pieczenia,
sodę oczyszczoną - przesiać, odłożyć.W misie miksera umieścić
masło i oba
cukry. Utrzeć do powstania jasnej i puszystej masy
maślanej. Dodać
jajko i utrzeć do dokładnego połączenia się składników. Dodać
kefir, w
trzech turach, na zmianę z odłożonymi suchymi składnikami, mieszając szpatułką tylko do połączenia się składników, nie dłużej.Formę o średnicy 26 cm wyłożyć papierem do pieczenia, samo dno. Do formy przełożyć przygotowane ciasto, wyrównać. Na wierzch równomiernie wyłożyć
agrest i posypać kruszonką.Piec w temperaturze 170ºC przez około 45 - 60 minut lub do tzw. suchego patyczka i do wypieczenia kruszonki. Wyjąć, wystudzić.Składniki na kruszonkę:pół szklanki
mąki pszennej5 łyżek
cukrupół opakowania
cukru wanilinowego, pominąć - jeśli używacie
cukru z
wanilią60 g
masła, roztopionegoWszystkie składniki na kruszonkę wyrobić
między palcami. Jeśli kruszonka będzie zbyt mokra dosypać odrobinę
mąki więcej i wymieszać.Smacznego :-).