Wykonanie

Przynajmniej raz w sezonie trzeba upiec odwrócone ciasto z
owocami ;-). Ciasto ze
śliwkami pachnące
pomarańczą to pyszny wypiek, który na naszym
stole zagościł nie po raz ostatni. Mięsiste, wilgotne i miękkie ciasto. Wspaniale smakuje z węgierkami, to niezapomniany smak polskiego lata :-).Składniki:800 g
śliwek np. węgierek65 g
masła2/3 szklanki drobnego
cukru do wypiekówpół opakowania
cukru wanilinowego1 duże
jajko1 szklanka
kefiru lub
zsiadłego mlekaskórka otarta z 1
pomarańczy2 szklanki
mąki pszennej1 łyżeczka
proszku do pieczeniapół łyżeczki
sody oczyszczonejDodatkowo:1 łyżka
cukru i 1 łyżka roztopionego
masła na dno formyWszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
Mąkę pszenną,
proszek do pieczenia,
sodę oczyszczoną - przesiać, odłożyć.W misie miksera umieścić
masło i oba
cukry. Utrzeć do powstania jasnej i puszystej masy
maślanej. Dodać
jajko, otartą skórkę z
pomarańczy i utrzeć do dokładnego połączenia się składników. Dodać
kefir, w
trzech turach, na zmianę z odłożonymi suchymi składnikami, mieszając szpatułką tylko do połączenia się składników, nie dłużej.Formę o średnicy 23 cm wyłożyć papierem do pieczenia, samo dno. Na dno formy wylać i rozprowadzić
masło, posypać równo
cukrem (dodatkowa 1 łyżka
masła i 1 łyżka
cukru).
Śliwki odpestkować i ułożyć na dnie formy (rozcięciem ku górze) w taki sposób, by lekko na siebie zachodziły. Na
śliwki przełożyć przygotowane ciasto, wyrównać.Piec w temperaturze 170ºC (bez termoobiegu) przez około 50 - 60 minut lub do tzw. suchego patyczka. Wyjąć, przestudzić. Wciąż lekko ciepłe przełożyć na paterę 'dnem do góry', ściągając z warstwy
śliwek papier do pieczenia. Kroić, podawać np. z
lodami waniliowymi.Uwaga: z formy (jeśli to forma typu tortownica) podczas pieczenia może
kapać sok ze
śliwek! Formę należy uszczelnić z zewnątrz od dołu np. folią aluminiową.Smacznego :-).


